fbpx
Home » Premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak te hoog ingeschat

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

06

MAART 2020

Verzekeringen
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak te hoog ingeschat

De arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt door ondernemers vaak te duur ingeschat. Er zijn wel dure verzekeringen, maar tegen een redelijke premie kunt u het financiële risico van het arbeidsongeschikt raken bij een verzekeraar neerleggen. Wat zijn de misverstanden over de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De verzekeraar Reaal heeft onderzocht binnen het mkb hoe ondernemers denken over de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Bijna de helft van de respondenten (47%) heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, en dat wordt vaak veroorzaakt doordat men het idee heeft dat het een dure verzekering is. Namelijk 44% van de onverzekerde ondernemers verwacht dat de AOV meer dan €300 netto per maand kost. In de praktijk kan de premie veel lager uitvallen.

Wat betalen ondernemers voor de AOV?

Ongeveer 13% van de wel verzekerde respondenten betaalt netto minder dan €100 per maand. Een groep van ruim 20% betaalt meer, maar blijft na het verrekenen van het belastingvoordeel onder de €200. Een groep van 26% betaalt tussen de €200 en €300 per maand. De premie is voor een groot deel afhankelijk van de hoogte van het inkomen dat u wenst te verzekeren. Met een hoge maandelijkse uitkering na het intreden van arbeidsongeschiktheid betaalt u uiteraard ook een hogere premie.

De Belastingdienst betaalt mee

Uit het onderzoek blijkt dat 44% van de onverzekerde ondernemers er vanuit gaat dat de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering niet aftrekbaar is van de inkomstenbelasting. Door de aftrekbaarheid valt een groot deel van de kosten weg. Bij een inkomen vanaf €68.507 bedraagt de belastingheffing 49,5%. De premie voor de verzekering kunt u ook voor dit percentage verrekenen met de Belastingdienst. Daar staat tegenover dat de eventuele uitkering ook bruto wordt uitbetaald. Dan betaalt u dus juist weer belasting.

Waarom zijn ondernemers niet verzekerd?

Naast de veronderstelde hoogte van de premie zijn er meer redenen waarom onverzekerden niet kiezen voor een verzekeringsoplossing. Ongeveer 22% geeft aan voldoende geld achter de hand te hebben voor het opvangen van inkomensverlies. Eén op de vijf geeft aan dat ze geen vertrouwen hebben in de verzekeringsmaatschappijen. Ze hebben er geen vertrouwen in dat de verzekeraar echt uit gaat keren bij arbeidsongeschiktheid, maar in de praktijk zijn de verzekeraars hier correct in. Het is van groot belang dat u bij het afsluiten de juiste dingen doet, en daar kunnen wij u bij helpen. Daarom is het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering altijd maatwerk.

Ook met genoeg kapitaal achter de hand nog steeds verzekeren

Kapitaal achter de hand houden als zekerheid is inderdaad aan te raden, maar het is niet de oplossing voor de meeste ondernemers. Als u nog twintig jaar moet tot uw pensioen, moeten onverzekerden in principe met spaargeld het inkomensverlies van twintig jaar op kunnen vangen. In het slechtste geval kunt u namelijk niet meer werken en zakt het inkomen naar nul.

Heeft u geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Wij kunnen u een advies op maat geven.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer