fbpx
Home » Wat levert een beleggingspand op en wat zijn de lasten?

Bel Jack op
06 – 53 233 681

06 

DECEMBER 2019

Hypotheek
Tips

door Jack van Marle

Blog

Wat levert een beleggingspand op en wat zijn de lasten?

Bij het aankopen van een beleggingspand ligt de nadruk op huuropbrengsten en een hoge verkoopwaarde. Maar de opbrengsten zijn natuurlijk geen schone winst. Welke kosten kunt u ongeveer rekening mee houden nadat het pand is gekocht?

Voordat u een pand koopt om te verhuren gaat u eerst bepalen of de investering u vermoedelijk ook rendement gaat opleveren. Om dit te kunnen bepalen moet u eerst weten wat de opbrengsten en de kosten zijn. Vooral als u nog geen pand op het oog heeft blijft het bij een indicatieve berekening, maar toch is een dergelijke berekening aan te raden.

Wat zijn de aankoopkosten?

Voor het financieren van een beleggingspand heeft u eigen geld nodig voor het dragen van de kosten en het betalen van een deel van de koopsom van het huis. Stel, u koopt een pand van €180.000 met daarop een hypotheek van €120.000. Welke kosten moet u rekening mee houden? Er kunnen aanvullende kosten zijn voor een bouwkundige keuring of een door uzelf ingeschakelde aankoopmakelaar, maar deze kosten laten we buiten beschouwing.

Koopsom  €180.000
Overdrachtsbelasting 2%  € 3.600
Notariskosten  € 1.000
Advies- en bemiddelingskosten  € 3.000
Taxatiekosten  € 500
Totale kosten  € 188.100

U gaat het pand verhuren. Wat kunt u aan opbrengsten en kosten verwachten? Met andere woorden, wat investeert u en wat blijft er over na verrekening van de vaste lasten en de kosten?

Voor de berekening gaan we er vanuit dat u het pand kunt verhuren voor een bedrag van €1.000 per maand.

Opbrengsten uit de verhuur  € 12.000
De hypotheeklasten  € 6000
Onderhoudskosten  € 1.200
Gemeentelijke heffingen  € 900
Totale kosten  € 8.100

De stijgende huizenprijzen zorgen voor een extra rendement

In oktober waren de huizenprijzen volgens het CBS 6,1% gestegen ten opzichte van één jaar eerder. Helaas zijn verder stijgende huizenprijzen geen garantie, maar een feit is wel dat er nog steeds een groot tekort is aan woonruimte. Vooral in de grote steden waar gezinnen, starters en studenten moeten zoeken naar woonruimte. Naar verwachting gaat het ook nog vele jaren duren tot er veel meer beschikbare woonruimte is. Er wordt gebouwd, maar het tempo is veel te laag.

Voor een beleggingspand hoeft u geen groot vermogen hebben

Een beleggingspand kunt u niet volledig financieren met een hypotheek, maar 80% financieren gaat lukken. Dus ook al met enkele tienduizenden euro’s aan eigen geld kunt u investeren in een eigen pand. Het is natuurlijk wel even goed zoeken naar een pand dat goed te verhuren is en wat ook nog eens goed gaat renderen wat betreft de waarde van het pand, maar bij deze zoektocht kunnen wij u helpen.

Wilt u meer weten over het investeren in een beleggingspand? Wij vertellen u er graag alles over.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer