fbpx
Home » Uw huis verduurzamen met een tweede hypotheek
Uw huis verduurzamen met een tweede hypotheek

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

24

Maart 2023

Hypotheek
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Uw huis verduurzamen met een tweede hypotheek

Door de energietransitie kunt u ervan uitgaan dat energie steeds duurder wordt in de toekomst. Om te voorkomen dat de maandelijkse energiekosten te hoog oplopen, kunt u uw huis verduurzamen en dit financieren met een tweede hypotheek. Met de besparing aan energiekosten kunt u de hypotheeklasten betalen, mede dankzij een subsidie waar u mogelijk recht op heeft.

In 2022 zijn de prijzen voor stroom en vooral gas sterk gestegen. De prijzen zijn inmiddels weer gezakt naar een veel lager niveau. De tijdelijke zeer hoge energieprijzen tonen wel aan dat het verstandig is om minder afhankelijk te worden van gas en stroom. Dat kan op twee manieren, namelijk zorgen voor alternatieve energiebronnen (bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmtepomp) en door het verbruik te verlagen. Door het isoleren van uw huis kunt u de kosten ook in de toekomst onder controle houden.

Met overwaarde in uw woning investeren in duurzaamheid

De huizenprijzen zijn sinds 2013 sterk gestegen. Sinds de sterke stijging van de hypotheekrentes in de eerste helft van 2022 zijn de huizenprijzen licht gedaald. Nog steeds zijn de huizenprijzen erg hoog in vergelijking met een aantal jaren geleden. De overwaarde krijgt u uitgekeerd bij verkoop van het huis, maar u kunt ook een deel van de overwaarde benutten door het afsluiten van een tweede hypotheek.

Laat u adviseren over het verduurzamen van uw huis

U wilt het maximale halen uit iedere geïnvesteerde euro, dus moet u goed weten wat u het beste kunt doen. U kunt ervoor kiezen om zonnepanelen te laten plaatsen, maar mogelijk is het verstandiger om eerst het dak en de muren te isoleren. Net als bij het afsluiten van een hypotheek gaat u eerst goed onderbouwd advies inwinnen voordat u een beslissing neemt. Het adviseren over een tweede hypotheek regelen wij graag voor u. Voor advies over het verduurzamen kunt u ook een energie-expert inschakelen.

Kiezen voor een tweede hypotheek of een persoonlijke lening

Voor het afsluiten van een tweede hypotheek moet u onder andere advies- en bemiddelingskosten betalen en u moet naar de notaris voor het koppelen van de hypotheek aan uw huis. Door deze kosten kan het voor naar verhouding kleine bedragen niet uit om een hypotheek af te sluiten. Waar de grens ligt verschilt per situatie. Als u gaat verduurzamen voor een bedrag van €25.000 kan het in ieder geval uit om te kiezen voor een tweede hypotheek. Voor een bedrag tot €10.000 kunt u bijvoorbeeld ook voor een persoonlijke lening gaan. Een nadeel van een persoonlijke lening is dat u een hogere rente betaalt in vergelijking met een tweede hypotheek.

De overheid betaalt mee aan het verduurzamen van uw huis

Als de maatregelen die u treft aan de voorwaarden voldoen, krijgt u een deel van het geïnvesteerde bedrag weer terug van de overheid. Huiseigenaren kunnen namelijk gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Het moet gaan om meerdere duurzame maatregelen. U kiest bijvoorbeeld voor spouwmuurisolatie en u laat een warmtepomp installeren. Voor het plaatsen van zonnepanelen kunt u gebruik maken van de Energiebespaarlening en zonnepanelen zijn sinds januari 2023 vrijgesteld van btw.

Wilt u alles weten over het financieren van het verduurzamen van uw huis? Wij kijken graag met u mee en helpen u om de verbouwing gefinancierd te krijgen.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer