fbpx
Home » Een aflossingsvrije hypotheek kan nog steeds

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

29

MEI 2020

Hypotheek
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Een aflossingsvrije hypotheek kan nog steeds

De aflossingsvrije hypotheek was populair, maar wordt tegenwoordig veel minder afgesloten. Fiscaal wordt deze hypotheekvorm namelijk ontmoedigd, maar u kunt nog steeds kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Wat zijn de voordelen en wat zijn de aandachtspunten?

De aflossingsvrije hypotheek werd tot 2013 veel afgesloten, maar door fiscale veranderingen is deze hypotheekvorm in diskrediet geraakt. Door het kiezen voor de aflossingsvrije hypotheek in een nieuwe hypotheek verliest u namelijk het recht op de hypotheekrenteaftrek. Mede door de lage hypotheekrente kunt u toch nog steeds kiezen voor deze goedkope hypotheekvorm.

Wat zijn de eigenschappen van de aflossingsvrije hypotheek?

Gedurende de looptijd van de hypotheek lost u niet af op de openstaande schuld. Aflossing volgt pas bij verkoop van het huis of u moet al besluiten om de schuld af te lossen op eigen initiatief. Een groot voordeel van de aflossingsvrije hypotheek zijn de lage maandlasten. De schuld blijft namelijk maximaal, dat is juist ook weer een groot nadeel.

Heeft u nog recht op hypotheekrenteaftrek met een aflossingsvrije hypotheek?

In een hypotheek afgesloten vóór 2013 mag u een aflossingsvrij deel hebben en wel recht houden op hypotheekrenteaftrek. Sinds 2013 is er een nieuwe voorwaarde voor het recht op hypotheekrenteaftrek opgenomen. Voor nieuwe hypotheken geldt als eis een in de hypotheek ingebouwde periodieke aflossing. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek voldoen aan de eisen. In een hypotheek afgesloten vóór 2013 houdt u recht op hypotheekrenteaftrek. Sluit u een nieuwe hypotheek af of gaat u de hypotheek oversluiten? Onder voorwaarden mag u weer een deel aflossingsvrij houden.

De lage hypotheekrente maakt de hypotheekrenteaftrek minder belangrijk

Met een hypotheekrente van 5% of meer is de fiscale aftrekbaarheid interessant, maar met de huidige lage hypotheekrentes ligt het anders. Door de lage rente krijgt u relatief weinig terug van de Belastingdienst. Daar komt nog bij dat de regeling van de hypotheekrenteaftrek versoberd is en de komende jaren nog verder wordt afgebouwd. Vanaf 2023 is de betaalde hypotheekrente nog maar aftrekbaar tegen maximaal 37,05%. Dat is in het verleden 52% geweest.

De aflossingsvrije hypotheek zorgt voor lage maandlasten

Het maakt voor de maandlasten een groot verschil of u de schuld afbetaalt gedurende de looptijd of dat de schuld maximaal blijft. Stel, u sluit een aflossingsvrije hypotheek af van €60.000. U zet de hypotheekrente 10 jaar vast tegen een tarief van 1,75%. De hypotheeklasten komen uit op €87,50. Als u ervoor kiest om de schuld af te betalen in 20 jaar, stijgen de maandlasten met €250. De rentelasten zakken natuurlijk wel na iedere aflossing, maar de maandlasten zijn uiteraard veel hoger.

Banken stellen wel voorwaarden en willen een huis vaak niet volledig financieren met een aflossingsvrije hypotheek. Wat hierin de mogelijkheden zijn, nemen wij graag met u door.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer