fbpx
Home » Met uw hypotheek profiteren van de lage hypotheekrente

Bel Jack op
06 – 53 233 681

17

JANUARI 2020

Hypotheken
Tips

door Jack van Marle

Blog

Met uw hypotheek profiteren van de lage hypotheekrente

Een huis kopen is nu zeer aantrekkelijk door de lage hypotheekrente, maar ook met een bestaande hypotheek kunt u profiteren van de lage hypotheekrentes. Hoe doet u dat?

Nu een ander huis kopen is de laatste jaren minder aantrekkelijk geworden door de sterk gestegen huizenprijzen, maar de zeer lage hypotheekrente maakt weer veel goed. Ook als u geen huis koopt kunt u baat hebben bij de lage hypotheekrentes. Hoe werkt het?

Is de bank bereid om de hypotheekrente te verlagen?

Banken verwerken risico-opslagen in hypotheekrentes. Bij het verstrekken van een lening voor het volledig financieren van het aankopen van een woning, lopen banken het risico dat ze bij gedwongen verkoop het uitgeleende bedrag niet weer volledig terugkrijgen. Na een aantal jaren is de woningwaarde bijvoorbeeld sterk gestegen en de hypotheek deels afbetaald. Hierdoor loopt de bank een lager risico. Mogelijk is de bank nu bereid om de hypotheekrente te verlagen omdat het risico ook lager is. Niet voor alle hypotheken is dat mogelijk en ook niet alle banken werken hieraan mee, maar het is het uitzoeken waard.

Kiezen voor het oversluiten van de hypotheek

Door het oversluiten van uw hypotheek kunt u optimaal profiteren van de lage hypotheekrente. Als de hypotheekrente in uw huidige hypotheek nog maanden of jaren vaststaat, bent u wel boeterente verschuldigd. De boeterente kan hoog oplopen, maar dat wil nog niet zeggen dat het oversluiten niet uit kan. De boeterente kunt u zien als een bedrag waarmee de bank het renteverschil tussen uw rentevaste periode en de huidige tarieven gaat verrekenen. Een groot voordeel is dat u de lage rente weer voor een lange periode vast kunt zetten.

Is rentemiddeling een goed alternatief?

Bij het oversluiten lost u de huidige hypotheek af en sluit u een nieuwe weer af. Het middelen van de rente werkt anders. In dat geval wordt uw huidige rentevaste periode vermengd met een nieuwe rentevaste periode. Maar hiermee profiteert u maar deels van de huidige rente, maar de verschuldigde hypotheekrente kan hierdoor wel omlaag. In vergelijking met het oversluiten is dit meestal niet de beste optie en alle banken bieden deze optie ook niet aan.

Zijn er verhuisplannen? U kunt dan boetevrij aflossen

De meeste hypotheken kunt u boetevrij aflossen als u het huis (onderpand voor de hypotheek) verkoopt. Dit geeft u een besparing ter hoogte van de boeterente. Het kan niet uit om speciaal te verhuizen om onder de boeterente uit te komen, maar als er toch al verhuisplannen zijn kunt u wel gebruik maken van de mogelijkheid om boetevrij van de dure hypotheek af te komen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden met uw huidige hypotheek, of heeft u plannen voor het kopen van een ander huis? Wat er ook met de hypotheek moet gebeuren, wij kunnen u er een passend advies over geven. Neem gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer