fbpx
Home » Op welke manieren kunt u de hypotheeklasten verlagen?

Bel Jack op
06 – 53 233 681

19

JULI 2019
Hypotheek Besparen Tips

door Jack van Marle

Blog

Op welke manieren kunt u de hypotheeklasten verlagen?

De hypotheeklasten zijn voor de meeste huiseigenaren de zwaarste maandlast. Op welke manieren kunt u deze lasten verlagen? En welke keuze is voor u de beste? Na het afsluiten van een hypotheek liggen er vaak vaste afspraken met de geldverstrekker. De maandlasten liggen bijvoorbeeld voor 20 jaar vast. Maar soms zijn lagere maandlasten haalbaar. Maar daar moet u vaak wel zelf voor in actie komen. Op welke manieren kunt u de maandlasten verlagen?

Heeft u recht op een lagere hypotheekrente?

In de hypotheekrente kan een risico-opslag verwerkt zitten. Dit is een hogere hypotheekrente omdat de bank een extra risico loopt. De hypotheek bedraagt bijvoorbeeld €200.000 en het huis heeft dezelfde of een lagere verkoopwaarde. Zodra u niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoet, kan de bank uw huis verkopen. Met een naar verhouding hoge hypotheekschuld loopt de bank een groter risico. Door een sterke daling van de hypotheekschuld en een stijging van de waarde van het huis, loopt de bank minder risico’s. Op verzoek kunnen ze bereid zijn om een renteverlaging door te voeren.

Extra aflossen op de hypotheekschuld

Door extra aflossingen kunt u de schuld ook laten zakken. U gaat de maandlasten op deze manier in kleine stapjes verlagen. Het effect van een aflossing is naar verhouding klein, maar kleine stappen worden uiteindelijk grote stappen. Los wel af met beleid. Het geïnvesteerde geld bent u namelijk kwijt. De overwaarde in het huis stijgt, maar uw beschikbare vermogen daalt.

Hypotheek oversluiten

De meest effectieve manier is de huidige hypotheek inruilen voor een goedkopere hypotheek met het liefst ook nog betere voorwaarden. Hier kleven kosten aan, maar de besparing overtreft vaak de kosten. De besparing kan dermate groot zijn dat het in de duizenden euro’s per jaar loopt. Vooral de boeterente kan zorgen voor hoge kosten, maar daar staat tegenover dat de nieuwe maandlasten veel lager zijn door de zeer lage hypotheekrentes van dit moment.

Rentemiddeling is ook een optie

U kunt er ook voor kiezen om de bestaande rentevast periode open te breken en te kiezen voor rentemiddeling. Ook in dat geval bent u een boeterente verschuldigd, maar deze betaalt u niet. De boete wordt verwerkt in de nieuwe rentevast periode. De besparing is meestal niet zo groot als bij het oversluiten van de hypotheek, maar rentemiddeling kan gericht op de toekomst en op de maandlasten een slimme beslissing zijn. Veel huiseigenaren kunnen besparen op de hypotheeklasten zonder dat ze het beseffen. Dat komt ook doordat het een relatief ingewikkeld financieel product is. De maandlasten moeten zo laag mogelijk zijn, maar u wilt niet inleveren op de kwaliteit.

Wilt u een goed onderbouwd advies over uw hypotheek? Graag kijken we waar de mogelijkheden liggen.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer