fbpx
Home » Een nieuwe rentevaste periode of een nieuwe hypotheek?

Bel Jack op
06 – 53 233 681

06

SEPTEMBER 2019

Hypotheek
Besparen
Tips

door Jack van Marle

Blog

Een nieuwe rentevaste periode of een nieuwe hypotheek?

Een paar maanden vóór het bereiken van de einddatum van de rentevaste periode stuurt de bank u een nieuw rentevoorstel. U kunt weer kiezen voor hoe lang u de hypotheekrente wilt vastzetten, maar u kunt per de einddatum ook boetevrij overstappen naar een andere bank. Er is waarschijnlijk wel een geldverstrekker die tegen een lager tarief en onder betere condities de hypotheeklening aan u wil verstrekken.

Is het oversluiten van de hypotheek aantrekkelijk?

De oude hypotheek inruilen voor een nieuwe is vaak aantrekkelijk, maar niet altijd. Wij kunnen voor u uitrekenen of het oversluiten aantrekkelijk is voor u. Bij het oversluiten maakt u namelijk kosten. De baten moeten wel opwegen tegen de kosten. Het oversluiten is ook een aanrader als de oude hypotheek niet meer aan uw wensen voldoet. U heeft bijvoorbeeld een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek waar u het liefst vanaf wilt. De nieuwe hypotheek kunt u ook weer afstemmen op uw huidige toekomstplannen. U kunt de hypotheek ook afstemmen op uw pensioeninkomen. Het oversluiten van een hypotheek maakt maatwerk mogelijk.

Alleen bij een financiële sprong voorwaarts de hypotheek oversluiten

Het oversluiten doet u alleen als het voldoende voordelen oplevert. Voor een besparing van een paar euro’s per maand stapt u niet over. Of u moet al gaan voor een hypotheek die beter op uw wensen aansluit. In dat geval is het zelfs mogelijk dat de maandlasten hoger uitkomen in plaats van lager. U ruilt bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek in voor een lineaire hypotheek. Door deze overstap lost u af op de hypotheekschuld en in de oude hypotheek niet. Dus het overstappen doet u niet alleen voor een besparing. Een kwalitatief betere hypotheek kan ook een goede motivatie zijn.

Welke rentevaste periode kiest u als u wel verlengt?

Als u toch bij de huidige bank blijft, kunt u kiezen voor welke periode u de hypotheekrente weer vast zet. De keuze laat u natuurlijk afhangen van de hoogte van de rentepercentages, maar ook andere factoren spelen hierin een rol. Hoe lang blijft u waarschijnlijk nog in het huis wonen en zijn er plannen voor het kopen van een ander huis? Door de lage hypotheekrentes is het nu aantrekkelijk om de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten, maar een kortere periode zorgt voor lagere maandlasten. Win dus advies in voordat u een keuze maakt.

U kunt ook extra aflossen

Door een aflopende rentevaste periode kunt u de hypotheek oversluiten zonder een boeterente, maar u kunt ook onbeperkt extra aflossen op de hypotheekschuld. In de meeste hypotheken is het extra aflossen beperkt tot een bepaald percentage van de hypotheekschuld. Bijvoorbeeld maximaal 10%. Deze boete geldt nu niet. Maar weeg de voordelen wel goed af tegen de nadelen van een dergelijke actie.

Als wij u kunnen helpen met uw hypotheek of met andere financiële zaken, horen wij dat graag van u.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer