fbpx
Home » Een beleggingspand kopen – Mag een aflossingsvrije hypotheek nog?
28
JUNI 2019
Hypotheken
Tips
door Jack van Marle

Blog

Een beleggingspand kopen – Mag een aflossingsvrije hypotheek nog?

Veruit de meeste huizenkopers gaan niet meer voor de aflossingsvrije hypotheek, maar het is nog steeds een hypotheekvorm waar u voor kunt kiezen. Als de betaalde hypotheekrente toch niet aftrekbaar is, valt een groot nadeel van de aflossingsvrije hypotheek namelijk weg. Waarom is het juist een aantrekkelijke hypotheekvorm in bepaalde gevallen?

Bij het kopen van een beleggingspand ligt de nadruk op het maken van rendement. Het doel is niet om gedurende de looptijd de hypotheek op het pand volledig af te lossen. Maandelijks aflossen op de hypotheek zorgt voor een grotere overwaarde, maar ook voor hogere maandlasten. Met de aflossingsvrije hypotheek houdt u de maandlasten laag, of kunt u toch beter aflossen op de hypotheek?</p?

Wat houdt een aflossingsvrije hypotheek in?

In veel tot 2013 afgesloten hypotheken zit een aflossingsvrij deel. Het is de goedkoopste hypotheekvorm, omdat u niet afbetaalt op de hypotheekschuld en bij overlijden van één van de huiseigenaren wordt er ook niet afbetaald op de hypotheekschuld. Pas bij verkoop van het huis volgt de aflossing van de lening. Na overlijden van de huiseigenaren gaat de hypotheekschuld over naar de nabestaanden. Ook het huis krijgen de nabestaanden in de meeste gevallen. Dit maakt een schuld op het huis vaak beheersbaar voor de nabestaanden.

Is de aflossingsvrije hypotheek nog steeds toegestaan?

Daar bestaat vaak verwarring over. Sinds 2013 geeft de aflossingsvrije hypotheek voor nieuw gesloten hypotheken geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Daardoor is deze hypotheekvorm niet meer populair onder huizenkopers. Maar de betaalde hypotheekrente over een financiering voor een beleggingspand is toch niet aftrekbaar. Het kan namelijk niet gezien worden als de eigen woning, maar juist als een beleggingsobject.

Het overlijdensrisico is wel te verzekeren

De aflossingsvrije hypotheek zorgt niet voor een aflossing van de hypotheekschuld bij overlijden van de huiseigenaren, maar met een overlijdensrisicoverzekering kunt u het risico wel separaat verzekeren. Met deze verzekering kunt u voorkomen dat de schuld het probleem wordt van de nabestaanden na uw overlijden.

Is de aflossingsvrije hypotheek een verstandige keuze?

Het hebben van een schuld kost geld en het geleende bedrag moet u uiteindelijk toch terugbetalen. In de ideale wereld lost u de hypotheek zo snel mogelijk af, maar het moet financieel wel haalbaar en ook nog eens verstandig zijn. Geld dat u investeert voor de aflossing kunt u niet eenvoudig weer terughalen. Of het aflossen verstandig is hangt af van uw financiële positie, uw wensen en uw toekomstverwachtingen. U kunt het kapitaal bijvoorbeeld ook gebruiken om het huis te verbouwen of zelfs voor het kopen van een extra beleggingspand. Het is natuurlijk wel belangrijk om de risico’s goed in beeld te houden, maar daar kunnen wij u over adviseren.

Welke hypotheek past het beste bij u?

Aan het kiezen van een hypotheekvorm liggen meerdere overwegingen ten grondslag. Daarnaast is het ook nog goed kijken welke hypotheek en geldverstrekker u kiest. Het is geen kwestie van de laagste hypotheekrente selecteren en daar de hypotheek afsluiten. Voor het financieren van een beleggingspand heeft u een andere hypotheek nodig dan voor het financieren van de eigen woning. Het vraagt ook om een compleet andere benadering. Niet met alle hypotheken is het toegestaan om het onderpand te verhuren aan derden.

Wij helpen bij het vinden van de ideale hypotheek. U kunt ook vertrouwen en bouwen op onze kennis over beleggingspanden. Maak gerust een afspraak met ons voor het samen doornemen van de mogelijkheden.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer