fbpx
Home » Hoe gaat u om met de aflossingsvrije hypotheek?
19

December 2018

Hypotheek
Tips

door Jack van Marle

Blog

Hoe gaat u om met de aflossingsvrije hypotheek?

Tot een paar jaren geleden werd de aflossingsvrije hypotheek nog veelvuldig afgesloten. Nu lijkt het ineens de nieuwe woekerpolis. Via een advertentiecampagne waarschuwen banken u voor de aflossingsvrije hypotheek. Wat is het gevaar?

Bij het financieren van onroerend goed spelen de maandlasten een belangrijke rol. Dit geldt zowel bij het financieren van de eigen woning als ook het (deels) financieren van een beleggingspand. U wilt het maximale uit uw euro’s halen. De aflossingsvrije hypotheek is de hypotheekvorm met de laagst mogelijke maandlasten. Dit maakt deze hypotheekvorm zeer geschikt voor het financieren van een beleggingspand, maar waarom toch de waarschuwingen voor de aflossingsvrije hypotheek?

Wat is het gevaar van de aflossingsvrije hypotheek?

De aflossingsvrije hypotheek moet ook in de toekomst betaalbaar blijven. Uiteindelijk moet het pensioeninkomen immers voldoende zijn voor het dragen van de maandlasten. Ook bij een sterke stijging van de hypotheekrente. Hierbij moet er ook rekening worden gehouden met de aftrekbaarheid van de betaalde hypotheekrente. Na 2031 kan de hypotheekrenteaftrek verdwijnen. Voor beleggingspanden speelt dit niet. Daarvoor geldt toch al geen hypotheekrenteaftrek. Een bijkomend gevaar is dat de hypotheek na het bereiken van de einddatum mogelijk niet verlengd kan worden. De geldverstrekker biedt bijvoorbeeld geen hypotheken meer aan.

Geen reden tot paniek

In de media wordt paniek gezaaid over de aflossingsvrije hypotheek, maar voor veruit de meeste huiseigenaren en beleggers in onroerend goed is er niets aan de hand. Toch is het goed om samen met ons uw financiële positie na te lopen. Mede ook door de lage hypotheekrente van dit moment. Tegen een aantrekkelijke hypotheekrente kunt u nu de hypotheekrente weer voor een langere periode vastzetten. Dan kijken we ook gelijk even of er financieel betere oplossingen zijn voor het financieren.

Probleem ondervangen met vermogensopbouw

Een aflossingsvrije hypotheek is zeker geen probleem als u vermogen beschikbaar heeft waarmee u de hypotheek volledig of voor een groot deel kunt aflossen. U heeft bijvoorbeeld een aandelenpakket waar u indien nodig geld uit kunt halen. Of heeft u bijvoorbeeld plannen om het huis op termijn weer te verkopen? In dit soort gevallen is er geen probleem. U kunt een deel van uw vermogen gebruiken voor het aflossen van de hypotheek, maar qua rendement is dit vaak niet aantrekkelijk. Door de lage hypotheekrente is het voordeel van het aflossen namelijk maar beperkt.

Een hypotheek heeft altijd aandacht nodig

Een hypotheek heeft meestal een looptijd van 30 jaren, maar dat betekent niet dat u de gehele periode ook moet uitzitten. Per de einddatum van de rentevast periode is het mogelijk verstandig om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Tussentijds zijn er ook mogelijkheden, maar is er vaak wel een boeterente verschuldigd. U zit dus niet aan de hypotheek vast voor de gehele looptijd.

Wij kunnen voor u beoordelen of het oversluiten verstandig is of juist niet. Samen met u kunnen wij de aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig maken.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer