Blog
Wat als de huizenprijzen zakken?
De huizenprijzen zijn al jaren achtereen aan het stijgen. Daar komt een keer een kentering in, maar hoe erg is dat? Wat zijn de financiële gevolgen voor uw huidige woning en wat als u moet verkopen met een restschuld? De verkoopprijs kan niet voortdurend harder blijven stijgen dan de gemiddelde inkomens stijgen. Er komt namelijk een steeds kleinere groep die kan kopen. Uiteindelijk moet er een natuurlijke correctie komen, en dat hoeft ook niet erg te zijn. Dus ook als u verwacht dat de huizenprijzen gaan zakken de komende maanden of jaren, kunt u nog steeds een huis kopen.
Wat zijn de gevolgen voor u als de waarde van uw huis sterk zakt?
Door het grote tekort aan huizen kunnen de prijzen nog jaren blijven stijgen, maar garanties zijn er niet. Ondanks dat kunnen de huizenprijzen ook in een tijdelijke dip terechtkomen. Dat is vooral zuur als u net een huis hebt gekocht. In dat geval kunt u het huis waarschijnlijk niet meer verkopen zonder er een restschuld aan over te houden. Door de grote vraag naar huizen zullen de prijzen waarschijnlijk niet gelijk instorten. Zolang u niet wilt of moet verkopen is er niet zoveel aan de hand.
Door de aflossingen daalt de schuld maandelijks
Kopers van huizen kiezen tegenwoordig meestal voor de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. In deze hypotheken wordt de schuld afbetaald gedurende de looptijd van de hypotheek. Ook als de huizenprijzen blijven dalen heeft u nog steeds geen probleem op de lange termijn. Bij het bereiken van de einddatum is de schuld namelijk afbetaald.
Wat zijn de gevolgen van verkopen met een restschuld?
Als u uw huis gaat verkopen en op dat moment is de verkoopwaarde lager dan de hypotheekschuld, blijft u met een restschuld zitten. De restschuld kan worden kwijtgescholden als u een NHG-hypotheek heeft. De verkoop moet in dat geval noodzakelijk zijn doordat de hypotheeklasten niet meer betaalbaar zijn door bijvoorbeeld een echtscheiding of door het arbeidsongeschikt raken. In andere gevallen blijft er een schuld over. Deze kunt u op andere manieren financieren. U kunt eigen kapitaal gebruiken voor het inlossen van de schuld. De schuld meenemen in een volgende hypotheek is in sommige gevallen bespreekbaar maar vaak juist zeer lastig.
Wachten op dalende huizenprijzen is mogelijk niet de oplossing
De huizenprijzen kunnen in een bubbel zitten. Vroeg of laat knapt deze bubbel en zijn dalende huizenprijzen een logisch gevolg. Eind 2020 voorspelden economen van de ING licht dalende huizenprijzen in 2021. Economen van de Rabobank voorspelden juist een verdere stijging. Dit zegt genoeg over de voorspelbaarheid van de ontwikkeling. Er zijn verwachtingen uit te spreken, maar huizenkopers bepalen de verkoopprijzen. Ook door een economische teruggang kunnen de prijzen in een dip terechtkomen. Tot dusver is onze economie de pandemie goed doorgekomen. De komende maanden en jaren zal blijken hoe het zich verder gaat ontwikkelen. Overweegt u het kopen van een huis en wenst u financiële zekerheid voor de toekomst? Wij kunnen de uitdagingen en de kansen met u doorspreken en een goed financieel plan bij u neerleggen.
Nieuwste blogs
Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024
Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...
Het verzekeren van exclusieve auto’s vraagt om specialisatie
Bel Thomas op 06 - 40 204 0921december 2023VerzekerenTipsdoor Thomas van MarleBlogHet verzekeren van exclusieve auto’s vraagt om specialisatieVerzekeringen moeten goed passen bij het risico dat u wilt verzekeren. Bij een exclusieve auto past ook een...
Financiële rust krijgen na een gesprek met uw financieel adviseur
Bel Jack op 06 - 53 233 6813oktober 2023Financieel AdviesTipsdoor Jack van MarleBlogFinanciële rust krijgen na een gesprek met uw financieel adviseurFinanciële rust zorgt voor veiligheid en voorkomt onaangename verrassingen. Ook als het in de...
0 reacties