fbpx
Home » Wat als de huizenprijzen zakken?

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

28

MEI 2021

Hypotheken
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Wat als de huizenprijzen zakken?

De huizenprijzen zijn al jaren achtereen aan het stijgen. Daar komt een keer een kentering in, maar hoe erg is dat? Wat zijn de financiële gevolgen voor uw huidige woning en wat als u moet verkopen met een restschuld? De verkoopprijs kan niet voortdurend harder blijven stijgen dan de gemiddelde inkomens stijgen. Er komt namelijk een steeds kleinere groep die kan kopen. Uiteindelijk moet er een natuurlijke correctie komen, en dat hoeft ook niet erg te zijn. Dus ook als u verwacht dat de huizenprijzen gaan zakken de komende maanden of jaren, kunt u nog steeds een huis kopen.

Wat zijn de gevolgen voor u als de waarde van uw huis sterk zakt?

Door het grote tekort aan huizen kunnen de prijzen nog jaren blijven stijgen, maar garanties zijn er niet. Ondanks dat kunnen de huizenprijzen ook in een tijdelijke dip terechtkomen. Dat is vooral zuur als u net een huis hebt gekocht. In dat geval kunt u het huis waarschijnlijk niet meer verkopen zonder er een restschuld aan over te houden. Door de grote vraag naar huizen zullen de prijzen waarschijnlijk niet gelijk instorten. Zolang u niet wilt of moet verkopen is er niet zoveel aan de hand.

Door de aflossingen daalt de schuld maandelijks

Kopers van huizen kiezen tegenwoordig meestal voor de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. In deze hypotheken wordt de schuld afbetaald gedurende de looptijd van de hypotheek. Ook als de huizenprijzen blijven dalen heeft u nog steeds geen probleem op de lange termijn. Bij het bereiken van de einddatum is de schuld namelijk afbetaald.

Wat zijn de gevolgen van verkopen met een restschuld?

Als u uw huis gaat verkopen en op dat moment is de verkoopwaarde lager dan de hypotheekschuld, blijft u met een restschuld zitten. De restschuld kan worden kwijtgescholden als u een NHG-hypotheek heeft. De verkoop moet in dat geval noodzakelijk zijn doordat de hypotheeklasten niet meer betaalbaar zijn door bijvoorbeeld een echtscheiding of door het arbeidsongeschikt raken. In andere gevallen blijft er een schuld over. Deze kunt u op andere manieren financieren. U kunt eigen kapitaal gebruiken voor het inlossen van de schuld. De schuld meenemen in een volgende hypotheek is in sommige gevallen bespreekbaar maar vaak juist zeer lastig.

Wachten op dalende huizenprijzen is mogelijk niet de oplossing

De huizenprijzen kunnen in een bubbel zitten. Vroeg of laat knapt deze bubbel en zijn dalende huizenprijzen een logisch gevolg. Eind 2020 voorspelden economen van de ING licht dalende huizenprijzen in 2021. Economen van de Rabobank voorspelden juist een verdere stijging. Dit zegt genoeg over de voorspelbaarheid van de ontwikkeling. Er zijn verwachtingen uit te spreken, maar huizenkopers bepalen de verkoopprijzen. Ook door een economische teruggang kunnen de prijzen in een dip terechtkomen. Tot dusver is onze economie de pandemie goed doorgekomen. De komende maanden en jaren zal blijken hoe het zich verder gaat ontwikkelen. Overweegt u het kopen van een huis en wenst u financiële zekerheid voor de toekomst? Wij kunnen de uitdagingen en de kansen met u doorspreken en een goed financieel plan bij u neerleggen.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer