fbpx
Home » Stijgende hypotheekrente maakt een hypotheek duurder

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

15

MEI 2020

Financiële planning
Tips

door Jack van Marle

Blog

Stijgende hypotheekrente maakt een hypotheek duurder

Sinds begin dit jaar zijn de hypotheekrentes aan het stijgen. Door de coronacrisis kunnen de rentes nog harder oplopen. De stijgende rentes maken nieuwe hypotheken duurder. Dit is een goed moment om uw hypotheek over te sluiten.

De hypotheekrentes stijgen in kleine stapjes, maar een verschil van een paar tiende procentpunt kan in maandlasten een groot verschil maken. En het effect blijft u merken, ook in de toekomst. Heeft u koopplannen of wilt u uw bestaande hypotheek oversluiten voor een lagere hypotheekrente? Stel het niet te lang uit, want u kunt nu nog steeds tegen een zeer lage rente lenen.

Wat wordt het corona-effect?

Banken grijpen de uitbraak van de coronacrisis aan om de hypotheekrentes op te schroeven. Het gevolg van de stijgende rente is voor huizenkopers tweeledig. Ten eerste zorgt een hogere rente voor hogere maandlasten. Ten tweede kunt u ook minder hypotheek krijgen op basis van het inkomen. Een stijging van één tiende procentpunt zal nog niet het grote verschil maken, maar bij een verdere stijging gaan huizenkopers het zeker merken.

Hoe treft corona de hypotheekrente?

Er worden economisch zware tijden verwacht. Getroffen bedrijven moeten snijden in de kosten of zelfs de deuren sluiten. Hierin trekken bedrijven elkaar mee naar beneden. Als een bedrijf failliet gaat, heeft dit ook weer effect op samenwerkende bedrijven. Bij stijgende werkloosheid gaan consumenten minder besteden. Op deze manier ontstaat een negatieve spiraal. Het kredietrisico van banken stijgt en hierdoor wordt het lenen van geld duurder. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft al extra steunmaatregelen afgekondigd, maar toch blijft het waarschijnlijk effect hebben op de hoogte van de hypotheekrente.

Hoe sterk zijn de hypotheekrentes al gestegen?

De hypotheekrentes zijn nog steeds zeer laag, maar er is wel al afscheid genomen van de historisch lage tarieven. Vooral de populaire rentevast periode van 20 jaar is sterk gestegen. Half maart was het gemiddelde percentage nog 1,49%, begin mei was het gestegen naar 1,68%. Nog steeds zeer laag, maar de verhogingen zijn omvangrijk.

Heeft u plannen om de hypotheek over te sluiten? Wacht niet langer!

U heeft nu de kans om de hypotheekrente nog voor een lange periode vast te zetten tegen een aantrekkelijke hypotheekrente. Ook als u nog in een lopende rentevast periode zit, kunt u de hypotheek oversluiten. Uw huidige bank brengt waarschijnlijk wel een boeterente in rekening, maar het voordeel overtreft vaak het nadeel.

Overstappen naar een andere hypotheekvorm

Heeft u hypotheekvormen waar u achteraf spijt van heeft? Bij het oversluiten van uw hypotheek kunt u bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek inruilen voor een hypotheekvorm waarin de hypotheekschuld volledig wordt afbetaald vóór de einddatum. Zo zorgt u niet alleen voor een lagere hypotheekrente, maar ook voor een kwaliteitsverbetering.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden met betrekking tot uw huidige hypotheek? Wij praten u graag bij in een persoonlijk gesprek. Door middel van financiële planning kunnen wij daarnaast uw toekomstplannen meenemen in het gesprek.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer