fbpx
Home » Plannen om een huis te kopen uitstellen door corona?

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

17

APRIL 2020

Hypotheek
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Plannen om een huis te kopen uitstellen door corona?

Het coronavirus bedreigt onze gezondheid en onze economie. Het is nog maar de vraag wat de effecten zijn op de huizenprijzen en op de hoogte van de hypotheekrente. Al meerdere banken hebben mede door de coronacrisis renteverhogingen doorgevoerd. Heeft u verhuisplannen en bent u op zoek naar een ander koophuis? Moet u de plannen uitstellen door de coronacrisis?

Eind maart en in de eerste weken van april zijn er al meerdere banken geweest die kleine of grotere verhogingen doorvoerden. Het kan gaan om een kleine verhoging van 0,02%, maar we zien ook verhogingen van 0,3% op verschillende rentevast periodes. Nu de economische gevolgen van de crisis groot lijken, wordt er een verdere stijging van de hypotheekrente verwacht.

Hoe gaan de banken reageren?

In de eerste 10 dagen van april zijn er 37 renteverhogingen doorgevoerd. Ondanks deze verhogingen zijn de hypotheekrentes nog steeds laag, maar de dalende lijn lijkt doorbroken. Dit wordt mede veroorzaakt door voorspelde slechtere economische tijden. Banken bereiden zich voor op onzekere tijden waarin ze extra financiële ruimte moeten hebben. Ze zullen vaker tegen financiële tegenvallers aanlopen. Ze krijgen uitgeleende bedragen vaker niet weer volledig terug door bijvoorbeeld faillissementen van bedrijven.

Wat is de impact van de coronacrisis op de hypotheekrente?

De Europese Centrale Bank heeft een noodpakket van €750 miljard beschikbaar gesteld. Hiermee worden schulden van landen en bedrijven opgekocht. Ook zijn de kapitaaleisen waar banken aan moeten voldoen versoepeld. Door deze maatregelen moet de oplopende kapitaalmarktrente dempen. Als dat lukt heeft dat een positief effect op de hypotheekrentes. Maar de lengte van de coronacrisis is nog een grote onzekerheid. Zodra de economie weer goed op gang komt, worden de toekomstverwachtingen vanzelfsprekend weer beter.

Wat zijn de verwachtingen voor de huizenprijzen?

Economen van de ABN Amro verwachten voor 2020 nog geen daling van de huizenprijzen. Er zou sprake zijn van een afvlakking van de stijging. In 2021 wordt wel een daling verwacht, maar dit is ook weer afhankelijk van de duur van de coronacrisis. Doordat potentiële huizenkopers hun banen verliezen en door negatievere toekomstverwachtingen, zal de vraag naar koophuizen dalen. Dit zal dan weer effect hebben op de huizenprijzen.

Hoe sterk de huizenprijzen gaan dalen is niet te voorspellen. Dit is afhankelijk van veel verschillende factoren. Ook de mate van de stijging van de hypotheekrente speelt hierin een rol. De koopplannen uitstellen om de coronacrisis kan bij een sterke rentestijging verkeerd uitpakken.

Wilt u meer weten over uw mogelijkheden om te kopen ondanks de coronacrisis? Wij kunnen u hierin goed adviseren.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer