fbpx
Home » Ook voor een verbouwing kunt u NHG krijgen

Bel Jack op
06 – 53 233 681

20

DECEMBER 2019

Hypotheek
Tips

door Jack van Marle

Blog

Ook voor een verbouwing kunt u NHG krijgen

Voor het kopen van een huis kunt u profiteren van de voordelen van een NHG hypotheek. Wist u dat u ook voor een verbouwing kunt kiezen voor een hypotheek met NHG? Wat zijn de mogelijkheden en de voordelen?

In meerdere opzichten kunt u voordeel hebben bij het afsluiten van een hypotheek onder de condities van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ten eerste biedt het uzelf zekerheid. Als u bijvoorbeeld door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid de hypotheeklasten niet meer kunt betalen, kunt u recht hebben op kwijtschelding van de restschulden bij gedwongen verkoop. Ten tweede geven banken vaak een korting op de hypotheekrente als u kiest voor een hypotheek met NHG. Ook voor het financieren van een verbouwing wordt steeds vaker gekozen voor een hypotheek met NHG.

Veel meer verbouwingen met NHG

In het derde kwartaal van dit jaar zijn er 45% meer NHG hypotheken afgesloten voor de financiering van een verbouwing aan de eigen woning. Dat heeft natuurlijk voor een groot deel te maken met het voordelig kunnen lenen van geld en met de sterk gestegen huizenprijzen in de afgelopen jaren. Met overwaarde in het huis kunnen huiseigenaren namelijk de verbouwing financieren met een extra hypotheek op het huis. Door de zeer lage hypotheekrentes is het ook nog eens onder zeer gunstige condities lenen.

Hypotheekrentes zijn sterk gedaald in tien jaar

Eind 2009 kwam de gemiddelde hypotheekrente net boven de 5% uit. Eind 2019 komt het gemiddelde uit onder de 1,5%. Het verschil uitgedrukt in euro’s is ook zeer groot. Op een hypotheek van €50.000 voor een verbouwing geeft het een besparing op de rentelasten van bijna €150 per maand. Hierdoor zijn een aanbouw of een nieuwe badkamer en keuken goed betaalbaar. Uiteraard blijven de maandlasten niet beperkt tot de verschuldigde hypotheekrente, maar als we het vergelijken met het verleden is het relatief goedkoop.

Extra lenen voor een duurzame verbouwing is in trek

Van de nieuw gesloten hypotheken zit in 10% van de gevallen ook een financiering voor het bekostigen van energiebesparende maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van het huis of het plaatsen van zonnepanelen. Voor dergelijke financieringen kunt u extra lenen. In 2020 kun u onder de condities van NHG maximaal €310.000 lenen. Met energiebesparende investeringen kunt u €18.600 extra aan hypotheek krijgen in 2020.

Kiezen voor een extra hypotheek of voor oversluiten

Naast een hypotheek voor een verbouwing afsluiten gebeurt het oversluiten van de hypotheek ook veelvuldig. Dat is ook niet zo vreemd, want huiseigenaren willen natuurlijk ook meeprofiteren van de lage hypotheekrente. U kunt voor het financieren van een verbouwing er ook gelijk voor kiezen om de hypotheek over te sluiten. Veel van de bijkomende kosten moet u ook al betalen voor het afsluiten van een extra lening, dus zorg dan ook direct maar voor lage hypotheeklasten in de huidige hypotheek.

Wilt u meer weten over het afsluiten van een hypotheek voor een verbouwing of over het oversluiten? Wij adviseren u er graag over.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer