fbpx
Home » Meer en goedkoper lenen met NHG

Bel Jack op
06 – 53 233 681

18 

OKTOBER 2019

Hypotheek
Tips

door Jack van Marle

Blog

Meer en goedkoper lenen met NHG

Overweegt u het kopen van een huis tot maximaal €310.000? Dan is er goed nieuws. Volgend jaar komt u in aanmerking voor een NHG-hypotheek. Er is nog een bijkomend voordeel, de kosten voor het krijgen van een NHG worden ook lager in 2020. De hypotheekrentes zijn op dit moment extreem laag. U kunt de hypotheekrente vastzetten voor 30 jaar tegen een tarief van ongeveer 2%. U krijgt dus voor de volledige looptijd van de hypotheek vaste maandlasten. Nog nooit is het kopen van een huis qua rente zo aantrekkelijk geweest.

Waarom bij voorkeur een hypotheek met NHG kiezen?

Met een NHG-hypotheek kunt u voorkomen dat u restschulden overhoudt na het gedwongen verkopen van uw huis. Uw slechte financiële situatie moet wel door bepaalde gebeurtenissen veroorzaakt zijn. U bent bijvoorbeeld uw baan verloren of door arbeidsongeschiktheid dalen uw inkomsten waardoor u de maandlasten niet meer kunt opbrengen. De geldverstrekker ziet een hypotheek met NHG ook als een groot pluspunt. Een restschuld na verkoop is voor banken namelijk ook een probleem. Daarom zijn banken vaak bereid om een rentekorting te geven als u kiest voor een NHG-hypotheek.

Wat zijn de voorwaarden voor een NHG-hypotheek?

De hoogte van de koopsom van het huis is de belangrijkste voorwaarde. In 2019 mag de koopsom niet hoger zijn dan €290.000. U krijgt dus geen NHG als u een huis koopt voor €350.000 en één ton zelf inlegt. In 2020 wordt de grens voor een NHG-hypotheek verhoogd naar een bedrag van €310.000. Gaat u ook nog energiezuinige investeringen doen in het huis? In dat geval kunt u meer lenen. Het maximale bedrag in 2020 bedraagt dan €328.600.

Een NHG-hypotheek wordt goedkoper in 2020

Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG betaalt u eenmalig kosten. In 2019 bedragen deze kosten 0,9% van de koopsom van het huis. In 2020 vallen de kosten lager uit, namelijk 0,7% van de koopsom. Op een huis van €310.000 geeft het een besparing van €620. Doordat de rentekorting voor een NHG-hypotheek de laatste jaren steeds kleiner wordt, zijn minder huizenkopers bereid om de kosten voor een NHG te betalen. Door de verlaging van het tarief wordt een hypotheek met NHG toch weer aantrekkelijker.

Uw hypotheek oversluiten naar een NHG-hypotheek

Door de lage hypotheekrente kan het aantrekkelijk zijn om uw hypotheek over te sluiten naar een andere bank. De verschillen in hypotheekrentes en voorwaarden zijn groot, daarom kunt u mogelijk beter uw hypotheek afsluiten bij een bank met betere condities. En het liefst natuurlijk ook nog tegen lagere hypotheeklasten. Is de woningwaarde onder de €310.000 in 2020? Dan kunt u in de nieuwe hypotheek NHG opnemen. Ook bij het oversluiten is NHG namelijk mogelijk. Wilt u advies over een nieuwe hypotheek of bent u benieuwd of het oversluiten voor u aan te raden is? Wij kunnen uw vragen beantwoorden en de mogelijkheden met u doornemen.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer