fbpx
Home » Hoe kunt u een tweede huis financieren?

Bel Jack op
06 – 53 233 681

24

JANUARI 2020

Hypotheken
Tips

door Jack van Marle

Blog

Hoe kunt u een tweede huis financieren?

Ook voor een tweede huis kunt u een hypotheek afsluiten. Het tweede huis kunt u gebruiken als beleggingspand, maar natuurlijk ook als vakantiehuis. Komt u in aanmerking voor een hypotheek voor een tweede woning?

Bij het financieren van een tweede huis gelden er andere regels dan bij het financieren van de eerste woning. Ook fiscaal is er een groot verschil. De betaalde hypotheekrente voor een tweede woning is namelijk niet fiscaal aftrekbaar. Ook voor het financieren zijn er verschillen. Een aantal belangrijke verschillen lichten we toe.

Minder banken financieren een tweede huis

Niet bij alle banken waar u een hypotheek kunt afsluiten, kunt u ook terecht voor een hypotheek voor een tweede huis. Dat is jammer, want als er meer aanbieders zijn, ontstaan er ook grotere verschillen in rentetarieven en voorwaarden. Wij weten bij welke bank u het beste terecht kunt in uw geval. Met meerdere banken doen wij zaken, dus wij kunnen de beste hypotheek voor u vinden tegen de laagste maandlasten.

Een tweede huis heeft u eigen geld voor nodig

Een eigen woning kunt u volledig financieren met een hypotheek. Dat gaat niet lukken voor een tweede woning. Maar toch zijn er ruime mogelijkheden. U kunt met gemak 80% van het aankoopbedrag aan hypotheek krijgen. Er zijn zelfs uitschieters die tot 90% gaan. Met relatief weinig eigen geld kunt u dus al beleggen in vastgoed. Zeker met de zeer lage hypotheekrentes van nu.

Moet u aflossen op de hypotheek voor de tweede woning?

En voorwaarde voor hypotheekrenteaftrek voor een nieuwe hypotheek op een eigen woning is dat er een aflossing ingebouwd zit in de hypotheek. Hierdoor zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek populaire hypotheekvormen. De hypotheekrente die u betaalt voor uw tweede huis is toch niet aftrekbaar, dus u kunt gerust kiezen voor een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek, of u kiest voor een nog andere hypotheekvorm. Op deze manier kunt u de maandlasten zo laag mogelijk houden en de hypotheek afstemmen op uw wensen.

Een hypotheek voor een huis in het buitenland is lastiger

Nederlandse banken zijn niet zo gecharmeerd van vastgoed in het buitenland. Hier kunt u dus ook lastiger een hypotheek voor krijgen in Nederland. Op een huis in het buitenland een hypotheek vestigen biedt namelijk minder zekerheid voor een Nederlandse bank, dus lopen ze een groter risico. De banken die hiertoe wel bereid zijn, willen maar een relatief klein deel van de koopsom van het huis financieren. Of u sluit een hypotheek af in het land waar het huis staat.

Is een vakantiehuis een goede investering?

Er is een tekort aan huizen in Nederland. Een oplossing kan zijn om vakantiehuizen in te zetten als eigen woningen, maar dat is niet toegestaan. Het wonen in een vakantiehuis is namelijk niet legaal. Tijdelijk mag, maar niet permanent. De VVD en D66 zijn bezig met een plan om het wonen op vakantieparken te legaliseren. Mocht dit lukken, dan kan dit een positief effect hebben op de waarde van vakantiehuizen. Dat kan kansen bieden voor een goed rendement als belegger in onroerend goed.

Wilt u meer weten over het financieren van een tweede huis of een beleggingspand?

Van Marle Advies is gespecialiseerd in beleggingsobjecten. Wij vertellen u er graag meer over.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer