fbpx
Home » Een ander rentetarief voor een vastgoedhypotheek

Bel Jack op
06 – 53 233 681

13

SEPTEMBER 2019

Hypotheek
Tips

door Jack van Marle

Blog

Een ander rentetarief voor een vastgoedhypotheek

Heeft u een hypotheek nodig voor het financieren van een beleggingspand? Houd er rekening mee dat de rentetarieven niet dezelfde zijn als bij het kopen van een eigen huis. Maar hogere tarieven wil nog niet zeggen dat het niet meer uit kan. De hypotheekrentes is momenteel ontzettend laag.

Voor spaarders zijn het zure tijden. Bij de drie grootste Nederlandse banken komt u niet verder dan een spaarrente van 0,02% of 0,03%. Er zijn banken die meer bieden, maar ook daar blijft u steken op 0,25%. Overstappen naar een andere bank voor een hoger rendement kan dus ook niet meer uit. Wat wel interessant is geworden is het investeren in vastgoed. Ook als u het volledige aankoopbedrag niet beschikbaar hebt. De hypotheekrente is in vergelijking met de rentes voor het kopen van een eigen huis hoger, maar nog steeds extreem laag. Vooral door een goede vergelijking valt de hoogte van de hypotheekrente laag uit.

Waarom rekenen banken een hogere hypotheekrente?

De hoogte van de hypotheekrente is lager in vergelijking met bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Dat wordt veroorzaakt door het onderpand (onroerend goed). Als de huiseigenaar niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen, kan de bank het onderpand verkopen. Ook bij een beleggingspand heeft de geldverstrekker een onderpand waar ze waarde uit kunnen halen, maar toch is het risico voor de bank groter. De financiering is verstrekt voor een beleggingsobject en niet voor de eigen woning. Maar ondanks de hogere rente kan het nog steeds uit.

Onderzoek welke huuropbrengsten reëel zijn

Vooral in de studentensteden is een tekort aan woonruimte, maar dat maakt niet alles goed verhuurbaar. Kennis van de markt is belangrijk. Het beleggingspand moet namelijk wel de juiste eigenschappen hebben, de gemeente moet toestemming geven voor de verhuur en de locatie van het pand is natuurlijk belangrijk. Wij kunnen u hierin adviseren.

Wat is de verwachte waardeontwikkeling van het pand?

U weet niet hoe de waarde van vastgoed zich gaat ontwikkelen de komende jaren. Waar u wel op kunt letten is de vermoedelijke ontwikkeling van de waarde. Door projecten binnen een gemeente kan bijvoorbeeld een achterstandswijk een gouden toekomst hebben. Vastgoed in deze wijken is nu nog goed betaalbaar, maar de waarde gaat zich waarschijnlijk goed ontwikkelen in vergelijking met andere wijken in de stad. Zo voorkomt u een sterke waardedaling als het weer slechter gaat op de huizenmarkt.

Beleggingspand deels financieren met eigen geld

Het overgrote deel van de aankoop van een beleggingspand kunt u financieren met een hypotheek. De rentelasten kunt u sterk verlagen door een zo groot mogelijk deel van de aankoop met spaargeld te dekken. Dit verkleint ook voor uzelf het risico.

Wilt u meer weten over het beleggen in onroerend goed en over de verhuurmogelijkheden? Wij adviseren u graag.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer