fbpx
Home » De valkuilen bij het kopen van een beleggingspand

Bel Jack op
06 – 53 233 681

03

JANUARI 2020

Beleggingspand
Tips

door Jack van Marle

Blog

De valkuilen bij het kopen van een beleggingspand

Met een beleggingspand kunt u veel geld verdienen, maar niet alle panden zijn een goede investering. U moet wel kritisch kijken en degelijk advies inwinnen. Het is namelijk wel een investering met beleggingsrisico’s. Wat zijn de grootste valkuilen?

Betaal een redelijke prijs

Verkopers van huizen kunnen door de sterk gestegen huizenprijzen te hoge verwachtingen hebben. Vanuit de gedachte dat alles tegenwoordig wordt verkocht, kunnen ze een veel te hoge vraagprijs op het huis zetten. Een te duur huis kopen is een slechte investering. Ga dus alleen voor een beleggingspand waar u vermoedelijk ook nog geld op kunt verdienen. U moet het huis eenvoudig weer kunnen verkopen tegen een hoger bedrag. Laat u dus goed adviseren en ga niet over één nacht ijs.

Houd rekening met de kosten

Het overgrote deel van de koopsom van het huis kunt u een hypotheek voor krijgen, maar er blijven hoge kosten over die u ook nog moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan de overdrachtsbelasting, de notariskosten en de advies – en bemiddelingskosten. Ook na de aankoop kunt u nog hoge kosten verwachten. U gaat het huis bijvoorbeeld geschikt maken voor de verhuur aan meerdere huurders. Vergeet ook vooral de onderhoudskosten niet. De huurders kunnen onvoorzichtig met het huis omspringen, waardoor de onderhoudskosten hoger uitkomen dan u nu verwacht.

De betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar

De betaalde hypotheekrente voor de eigen woning is aftrekbaar van het inkomen. Dat kan niet voor de betaalde hypotheekrente voor een beleggingspand. Vanaf 2022 zijn er plannen om het investeren in een beleggingspand minder interessant te maken. Hierdoor zou het op deze manier beleggen van vermogen fiscaal minder interessant worden. Spaargeld wordt minder zwaar belast en belegd vermogen juist zwaarder. Het zijn nog maar plannen, maar we kunnen de gevolgen van deze maatregel met u wel doorspreken. Bij het kopen van een beleggingspand moet u daar namelijk wel rekening mee houden.

Hoe meewerkend is de gemeente?

De gemeente kan beperkingen stellen aan de mogelijkheden om een huis te verhuren. Ook kunnen er voorgeschreven puntensystemen gelden voor het vaststellen van de maximale huurprijs. Het is aan te raden om dit vooraf na te gaan. Als u het huis mag verhuren voor een laag maximumbedrag, gaat dit ten laste van het rendement op uw belegging. U heeft ook toestemming van de gemeente nodig voor het verhuren. Ook kunnen er strikte regels gelden voor het mogen opsplitsen van een gezinswoning in appartementen of kamers.

Weet wat u koopt

Een huis dat dient als belegging moet aan bepaalde eigenschappen voldoen. Het huis moet bijvoorbeeld qua ligging gunstig liggen ten opzichte van het centrum en hogescholen en universiteiten. Ook is de buurt waar het huis staat van groot belang. Als een wijk een negatief imago heeft, kunt u beter op zoek gaan naar een huis in een betere buurt.

Bent u op zoek naar een beleggingspand en een financiering voor de aankoop? Wij kunnen u daarbij helpen. Wij weten goed waar de kansen liggen en wat de valkuilen zijn.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer