fbpx
Home » Wordt een studieschuld een kleiner probleem voor het afsluiten van een hypotheek?

Bel Jack op
06 – 53 233 681

15 

NOVEMBER 2019

Hypotheek
Tips

door Jack van Marle

Blog

Wordt een studieschuld een kleiner probleem voor het afsluiten van een hypotheek?

Het hebben van een studieschuld maakt het kopen van een huis lastiger, maar het heeft de politieke aandacht. De regeringspartijen VVD en D66 willen het effect van een studieschuld op de maximaal te krijgen hypotheek indammen. Waarom is dat zo belangrijk?

Als starter op de huizenmarkt loopt u tegen meerdere issues aan bij het kopen van een huis. De huizenprijzen zijn hard gestegen in de afgelopen jaren, dus moet u naar verhouding veel lenen. Daar komt nog bij dat u een goed gevulde spaarrekening moet hebben. De kosten van het kopen en het financieren van een huis zijn namelijk niet meer mee te financieren. Het hebben van een studieschuld kan ook een groot struikelblok zijn. Maar dit probleem wordt mogelijk kleiner.

Wat zijn de politieke plannen?

Het volgen van een opleiding mag niet tot gevolg hebben dat het kopen van een huis niet meer mogelijk is. Voor studieschulden moeten soepele voorwaarden gaan gelden. Er kan een terugbetalingstermijn gelden van 35 jaren, maar het is wel een schuld die nog om de nek van de starters blijft hangen. In de huidige rekenmethodes verlagen de studieschulden volgens de twee politieke partijen de maximaal verkrijgbare hypotheek teveel. Met studieschulden moeten banken mild omgaan. Ze gaan nu nog uit van de totale studieschuld, maar het is realistischer om uit te gaan van het bedrag dat nu nog werkelijk open staat.

Studieschulden verlagen het besteedbaar bedrag

Dat banken minder hypotheek willen verstrekken bij een studieschuld is niet vreemd. De schuld moet u namelijk nog afbetalen, dus dat heeft effect op uw financiële huishouding tot de schuld is afbetaald. Bij het aanvragen moet u een studieschuld dus zeker ook niet verzwijgen. Te hoge maandlasten is namelijk ook onwenselijk.

Hoeveel effect heeft een studieschuld op de maximale hypotheek?

Het effect op de maximale hypotheek is groot. Dat komt doordat de schuld uw besteedbaar inkomen verlaagt voor de gehele looptijd. De schuld is waarschijnlijk eerder afbetaald, maar daar wordt geen rekening mee gehouden in de berekening. In een voorbeeld kunnen we laten zien hoeveel effect een studieschuld heeft.

Een 26 jarige starter heeft een inkomen van €32.500, met nog een hypotheekschuld van €10.000. Hij heeft al €5.000 afbetaald op de studieschuld. Bij het aanvragen van een hypotheek wordt er rekening gehouden met de oorspronkelijke schuld van €15.000. Op basis van het inkomen kan hij lenen €153.000. Door de studieschuld kan hij echter maar €118.000 lenen. Door de studieschuld kan hij dus €35.000 minder lenen.

Laat u niet afschrikken door een studieschuld

Op termijn gaan banken mogelijk flexibeler om met studieschulden, maar stel uw droom om een huis te kopen niet uit om de verkeerde redenen. Ondanks een studieschuld kunnen er nog steeds mogelijkheden zijn om te kopen. U kunt niet wachten op een flexibilisering van de voorwaarden, want het is niet meer dan een plan.

Wilt u met een studieschuld een huis kopen? Wij kijken graag met u mee.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer