fbpx
Home » Welke veranderingen in 2021 raken uw hypotheek?

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

11

DECEMBER 2020

Hypotheek Advies
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Welke veranderingen in 2021 raken uw hypotheek?

Jaarlijks per 1 januari worden er veranderingen doorgevoerd die effect hebben op bestaande en nieuw af te sluiten hypotheken. De hypotheekrenteaftrek wordt verder beperkt, maar er zijn ook positieve veranderingen. Vooral als u in 2021 een huis wilt kopen, kunnen de veranderingen gunstig uitpakken.

De huizenprijzen zijn in de afgelopen jaren hard gestegen. Steeds minder potentiële huizenkopers krijgen hierdoor de mogelijkheid om te kopen. Mede daarom zijn er een aantal maatregelen getroffen om meer hypotheek te kunnen verstrekken op het inkomen. Kunt u de betaalde hypotheekrente aftrekken in de hoogste belastingschijf? Dan krijgt u in 2021 minder terug van de Belastingdienst.

Veranderingen voor huizenkopers

De meeste veranderingen hebben betrekking op de hypotheek van huizenkopers. Het gaat om de volgende aanpassingen:

  • Kopers tot 35 jaar oud betalen geen overdrachtsbelasting;
  • Vastgoedbeleggers gaan juist meer overdrachtsbelasting betalen;
  • Tweeverdieners mogen het tweede inkomen voor een groter deel meetellen;
  • De leengrens binnen de NHG stijgt;
  • Het lenen met een studieschuld wordt eenvoudiger.

Overdrachtsbelasting vervalt waarschijnlijk voor jonge kopers

Zoals het nu lijkt hoeft u vanaf 1 januari geen overdrachtsbelasting meer te betalen bij het kopen van een huis als u nog geen 35 jaar oud bent. Dit geldt voor starters, maar ook als u al eerder een huis op naam hebt gehad. Dit geeft een besparing van 2% over de koopsom. De definitieve politieke goedkeuring moet nog komen, maar waarschijnlijk gaat het door. Mogelijk gaat er wel een maximale koopsom komen waar de vrijstelling voor gaat gelden. Voor de duurdere huizen kan de overdrachtsbelasting dus blijven bestaan.

Vastgoedbeleggers gaan juist meer overdrachtsbelasting betalen

Bij het kopen van een huis waar u niet zelf in gaat wonen gaat u juist meer overdrachtsbelasting betalen vanaf 1 januari. De heffing stijgt namelijk naar 8%. Een dergelijke stijging zal vastgoedbeleggers waarschijnlijk niet afschrikken, maar het is wel goed om er rekening mee te houden bij het kopen van beleggingsvastgoed.

Tweeverdieners mogen het tweede inkomen voor een groter deel meenemen

Dit jaar mogen tweeverdieners het tweede inkomen voor 80% meetellen bij het berekenen van de maximale hypotheek. In 2021 telt het tweede inkomen voor maximaal 90% mee. Voor het kopen van een huis op twee inkomens kan dit een groot verschil betekenen in de maximale hypotheek.

De leengrens binnen de NHG stijgt

Met een hypotheek met NHG heeft u recht op korting op de hypotheekrente. Bij betalingsproblemen door bijvoorbeeld een echtscheiding of arbeidsongeschiktheid kunnen restschulden bij gedwongen verkoop worden kwijtgescholden. Bij het afsluiten van een NHG-hypotheek betaalt u wel kosten voor het krijgen van NHG, maar dat kan een goede investering zijn. U kunt in 2020 een huis kopen met een NHG-hypotheek tot een koopsom van €310.000. In 2021 stijgt de maximale koopsom naar €325.000.

Het afsluiten van een hypotheek ondanks een studieschuld wordt eenvoudiger

Het hebben van een studieschuld wordt vanaf volgend jaar minder problematisch. Het wordt namelijk minder zwaar aangerekend, zodat u meer hypotheek op uw inkomen krijgt, ondanks de studieschuld.

Verandering voor huiseigenaren

Met een inkomen boven de €68.507 zit u in de hoogste belastingschijf en betaalt u 49,5% belasting over het inkomen in 2021. Voor de aftrekbare hypotheekrente is het gunstig dat u in de hoogste belastingschijf zit. Maar helaas is het tarief waar u de betaalde hypotheekrente tegen kunt aftrekken een lager tarief. In 2020 bedraagt het tarief 46%. In 2021 zakt het percentage naar 43%. Het fiscaal voordeel wordt dus kleiner.

Denkt u aan het kopen van een huis of wilt u uw hypotheek oversluiten voor lagere maandlasten? Wij adviseren u graag om te komen tot het beste resultaat.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer