fbpx
Home » Wat zijn de gevaren van het overbieden op een huis?
Team VMA
Thomas van Marle

Bel Vincent op 06 – 15 625 324

28

Januari 2022

Hypotheken
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Wat zijn de gevaren van het overbieden op een huis?

Het overbieden bij het kopen van een huis is gebruikelijk geworden door de krapte op de huizenmarkt. Als u wilt kopen moet u hierin mee gaan. Overbieden is beperkt mogelijk en u moet goed weten wat de eventuele gevaren zijn van het overbieden.

Zodra huizen in de verkoop komen, zijn de plekken voor het bezichtigen van een huis vaak snel vergeven. Omdat meerdere potentiële kopers waarschijnlijk een bod uit gaan brengen, wordt er vaak overgeboden op huizen. Uit kwartaalcijfers van de NVM blijkt dat 80% van de huizen in het laatste kwartaal van 2021 werd verkocht voor een bedrag boven de vraagprijs. Dat zegt al genoeg over de noodzaak van het overbieden.

Is het bod op een huis ook te financieren?

U kunt maximaal een hypotheek afsluiten ter hoogte van de waarde van een huis. Als u meer biedt dan de waarde, moet u het meerdere financieren met bijvoorbeeld spaargeld. Mogelijk is het door u geplaatste bod de echte waarde van het huis, maar dat moet uit taxatie blijken. In een voorbeeld leggen we uit wat er financierbaar is met een hypotheek.

Voorbeeld: Een huis staat in de verkoop voor een bedrag van €325.000. U heeft het huis bekeken en gaat een bod uitbrengen van €350.000. U biedt dus €25.000 boven de vraagprijs. Uw bod wordt geaccepteerd door de verkopers en het voorlopig koopcontract wordt ondertekend.

Voor het afsluiten van een hypotheek laat u een taxatie uitvoeren om te bepalen wat de getaxeerde waarde is. Als uit de taxatie blijkt dat de waarde €325.000 bedraagt, kun u dus maximaal een hypotheek krijgen voor €325.000. U moet dus met spaargeld zelf nog €25.000 bekostigen plus de aankoopkosten en de kosten voor het financieren van de aankoop.

Wat is het risico van het bieden boven de vraagprijs?

Nadat de financiering geregeld is, is er nog steeds een risico waar u rekening mee moet houden. Als de getaxeerde waarde lager is dan de koopsom, bezit u een huis waarvan de waarde lager is dan u er voor betaald heeft. Zodra u weer gaat (of moet) verkopen, dreigt het gevaar dat u moet verkopen met een verlies. Dit speelt vooral bij het verkopen op korte termijn. Door ingebouwde aflossingen in de hypotheek, kunt u de schuld maandelijks iets laten zakken.

Dalende huizenprijzen maken u extra kwetsbaar

Bij een verdere stijging van de huizenprijzen, is het bieden boven de waarde van een huis nauwelijks een probleem. Door de waardestijgingen wordt de waarde van de nieuwe woning namelijk steeds hoger. Zodra de prijzen zakken hoeft er echter ook nog geen probleem te zijn. Zolang u niet verkoopt, heeft u er geen last van dat de waarde van het huis lager is dan wat u er voor betaald heeft. Door aflossingen zal de hypotheekschuld steeds verder zakken.

Win eerst advies in voordat u gaat bieden

Uiteraard is het belangrijk om te achterhalen hoeveel hypotheek u kunt krijgen op uw inkomen. Voordat u gaat bieden, kunnen wij voor u berekenen hoe ver u kunt gaan. We spreken dan ook gelijk door wat de mogelijkheden van het overbieden zijn. Met een goed advies op zak, kunt u goed onderbouwd een bod neerleggen. Samen met onze hypotheekadviseur weet u wat er mogelijk is.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer