fbpx
Home » Wat kunt u doen met de overwaarde in uw huis?

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

08

jJANUARI 2021

Hypotheek Advies
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Wat kunt u doen met de overwaarde in uw huis?

Iets meer dan een derde van de huiseigenaren heeft een overwaarde van meer dan €100.000 in de woning. De overwaarde hoeft u niets mee, maar er zijn wel mogelijkheden met de overwaarde. U kunt bijvoorbeeld een ander huis kopen of u kunt uw huis verbouwen zodat deze nog beter aansluit bij de wensen.

Uit onderzoek van Kadasterdata.nl blijkt dat 35% van de huiseigenaren minimaal één ton aan overwaarde heeft. Ongeveer 11% heeft zelfs een overwaarde van €200.000 of meer. De sterk gestegen huizenprijzen hebben als voordeel dat huiseigenaren een flink bedrag achter de hand hebben. De eigen woning is niet gekocht als een belegging, maar door de sterke waardestijging krijgen huiseigenaren wel een zak met fictief geld beschikbaar. Wat zijn hiermee de mogelijkheden?

Wat kunt u met de overwaarde in uw huis?

Het hebben van een overwaarde wil nog niet zeggen dat u er iets mee moet, maar het kan wel. Door de overwaarde in het huis is het eenvoudiger om een ander huis te kopen. De overwaarde kunt u namelijk gebruiken voor het deels financieren van de volgende koopwoning. Of u gaat uw huis verbouwen, waarvoor u een tweede hypotheek afsluit op het huis. Met de lage hypotheekrente van dit moment kunt u goedkoop het huis afstemmen op de wensen. Wat er mogelijk is met een hypotheek leggen wij graag uit.

Een ander huis deels financieren met de overwaarde

Stel, u heeft een overwaarde van €200.000. Met dit bedrag achter de hand heeft u meer te besteden bij het zoeken naar de volgende koopwoning. U koopt bijvoorbeeld een huis van €550.000, waar u dus maar een hypotheek voor nodig heeft van €350.000. In de praktijk valt deze berekening iets minder positief uit, want er zijn natuurlijk ook nog aankoop- en verkoopkosten waar u rekening mee moet houden. Een bijkomend voordeel van het kopen van een ander huis is nu dat u tegen een extreem lage hypotheekrente de nieuwe woning kunt financieren in een hypotheek.

Met de overwaarde het huis verbouwen

Bent u tevreden met uw huis, maar komt u vierkante meters tekort? Met een grondige verbouwing kunt u uw huis weer exact aan laten sluiten aan de wensen. Ook bij het afsluiten van een tweede hypotheek heeft u baat bij de zeer lage hypotheekrente. U kunt kiezen voor een rentevast periode van 20 jaar tegen een hypotheekrente van ongeveer 1,5%. Zonder rekening te houden met aflossingen en kosten, hebben we het bij een verbouwing van €50.000 over een extra maandlast van ongeveer €62,50.

Of de overwaarde gewoon in het huis laten

U laat uw huis natuurlijk niet verbouwen alleen maar omdat het kan. De overwaarde moet u alleen iets mee doen als het iets aan uw leven toevoegt. Hetzelfde geldt voor het kopen van een ander huis. Dat doet u alleen als daar een goed onderbouwde reden voor is. Door het kopen van een ander huis kunt u profiteren van de lage rente van nu, maar dat kan ook door het oversluiten van de hypotheek. Er zal een boeterente verschuldigd zijn, maar als het oversluiten onder de streep uit kan, heeft u er toch baat bij.

Wilt u advies gericht op uw persoonlijke situatie? Wij plannen graag een afspraak met u in voor een advies op maat gericht op uw huidige of een nieuwe hypotheek.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer