fbpx
Home » Wanneer is de betaalde hypotheekrente aftrekbaar?
11
JUNI 2018
Vastgoedhypotheek
Tips
door Vincent van Marle

Blog

Wanneer is de betaalde hypotheekrente aftrekbaar?

Huiseigenaren kunnen profiteren van de hypotheekrenteaftrek, maar er gelden wel voorwaarden. De betaalde hypotheekrente moet betrekking hebben op de eigen woning. Een pand gekocht als belegging en niet om in te wonen geeft geen recht op hypotheekrenteaftrek. Wat zijn de regels en de voorwaarden? Ooit was de hypotheekrenteaftrek bedoeld om de eigen woning populair te maken onder de Nederlanders. Dat is gelukt! Er zijn nu meer huiseigenaren dan huurders van een huis.

Wanneer is de betaalde hypotheekrente aftrekbaar?

Er bestaat recht op hypotheekrenteaftrek, maar er gelden wel voorwaarden. Het geld moet gebruikt worden voor het kopen van een eigen woning of voor de verbouwing of het onderhoud ervan. Ook sommige aankoopkosten zijn aftrekbaar van het inkomen. Ook voor het financieren van het afkopen van erfrecht mag u de rentelasten voor de financiering aftrekken van het inkomen. Het recht op hypotheekrenteaftrek krijgt u voor een periode van 30 jaren, maar in ieder geval houdt u recht op hypotheekrenteaftrek tot het jaar 2031. Voor nieuwe hypotheken afgesloten na 2012 geldt als aanvullende voorwaarde dat er maandelijks afbetaald wordt op de hypotheekschuld.

U krijgt een deel van de Belastingdienst terug

Als er over hypotheeklasten wordt gesproken, gaat het vaak over de bruto maandlasten. Door de hypotheekrenteaftrek zijn uw lasten in de werkelijkheid lager. De Belastingdienst geeft u namelijk een deel van de betaalde hypotheekrente terug. Uitgaande van een inkomen vanaf €68.507 krijgt u over de betaalde hypotheekrente 49,50% terug in 2018. Bij een lager inkomen gaat het in de meeste gevallen om een teruggave van 40,85%. Dit is nog niet het volledige verhaal, want een eigen huis zorgt ook weer voor een bijtelling in de vorm van het zogenaamde eigenwoningforfait. Voor de meeste huiseigenaren gaat het weer om een bijtelling van 0,70% van de WOZ-waarde van het huis.

Dit is een rekensom die u eenvoudig op uw eigen situatie kunt toepassen.

Stel, u betaalt dit jaar €10.000 aan hypotheekrente over uw eigen woning. Het huis heeft een WOZ-waarde van €350.000. Uw inkomen komt dit jaar uit op een bedrag van bruto €60.000.Wat krijgt u terug van de Belastingdienst?

  • Een van beide blijft in het huis wonen – de hypotheek komt dus op één naam en de partner wordt geschrapt als eigenaar en ook geschrapt voor de hypotheek.
  • Het huis wordt verkocht en de hypotheek wordt afbetaald met de verkoopopbrengst.

De teruggave bedraagt €7.550 x 40,85% = €3.084,18
De teruggave over dit jaar bedraagt dus maandelijks gemiddeld €3.084,18: 12 = €257,02.

Wanneer vervalt de hypotheekrenteaftrek?

U heeft recht op hypotheekrenteaftrek gedurende een periode van 30 jaren. Daarna vervalt het fiscaal voordeel dus. In het verleden werd er geen maximumtermijn aan de hypotheekrenteaftrek verbonden. Deze is per 2001 ingesteld. Om de huizenbezitters die in 2001 al huiseigenaar waren te ontzien, blijft het recht op hypotheekrenteaftrek in ieder geval bestaan tot 2031.

Is de betaalde hypotheekrente van de nieuwe woning ook volledig aftrekbaar?

Stel, u verkoopt uw huis met een leuke overwaarde. Dit bedrag wordt ook wel het vervreemdingssaldo genoemd. U wordt geacht om het vervreemdingssaldo opnieuw weer te investeren, tenminste als u weer een ander huis koopt. Doet u dat niet? Dan is de verschuldigde hypotheekrente over de nieuwe woning niet volledig aftrekbaar.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer