fbpx
Home » Uw woning verduurzamen? Denk ook om de verzekeringen
Uw woning verduurzamen? Denk ook om de verzekeringen

Bel Jack op
06 – 53 233 681

23

Juni 2023

Verzekeringen
Tips

door Jack van Marle

Blog

Uw woning verduurzamen? Denk ook om de verzekeringen

Door de hoge energiekosten wordt het verduurzamen van de eigen woning steeds aantrekkelijker. U verdient de investering namelijk in een steeds kortere periode weer terug. De energiekosten zijn nu weer lager dan in 2022, maar de energiemarkt blijft grillig. Let ook op uw verzekeringen bij het verduurzamen van de woning. Het gaat om de dekking tijdens de verbouwing en de dekking nadat het verduurzamen van de woning klaar is.

Er zijn twee aanvullende risico’s waar u rekening mee kunt houden bij het isoleren en bij het overstappen naar een andere manier van verwarmen van uw woning. Ten eerste gaat het om de werkzaamheden. Bij het plaatsen van zonnepanelen of het aanleggen van vloerverwarming of een warmtepomp kan het nodige mis gaan. Ten tweede gaat het om de vermeerdering van de herbouwwaarde van het huis. De duurzame maatregelen kunnen ook invloed hebben op de waarde van uw inboedel.

Schade door werkzaamheden

Het verbouwen en het verduurzamen is niet verzekerd op de standaard inboedelverzekering en de opstalverzekering. Binnen deze verzekeringen volgt er namelijk een uitkering als schade is ontstaan door een in de polisvoorwaarden opgenomen schadeoorzaak. Schade door verbouwing zal niet in de voorwaarden staan. Verzekerd is bijvoorbeeld schade door brand, storm en inbraak. Schade veroorzaakt door ingehuurde professionals kunt u wel verhalen op de veroorzakers van de schade. Ook de aansprakelijkheidsverzekering geeft geen dekking als u de werkzaamheden zelf uitvoert. U kunt uzelf namelijk niet aansprakelijk stellen voor schade aan uw eigen spullen.

Met de allrisk dekking kunt u uw woning en de spullen ruimer verzekeren. Met de allrisk verzekering keert de verzekeraar ook uit als uw bezittingen beschadigd raken door een onverwachte en plotselinge oorzaak. De verzekeraar keert bijvoorbeeld ook uit als u per ongeluk schade veroorzaakt aan uw woning of uw inboedel. Alleen bij schade door een in de polisvoorwaarden opgenomen uitsluiting, keert de verzekeraar niet uit. Er volgt bijvoorbeeld geen uitkering als een verzekerde opzettelijk schade veroorzaakt.

U doet er bij een verbouwing verstandig aan om de werkzaamheden aan uw adviseur door te geven. Zo voorkomt u dat schade niet verzekerd is bij het uitvoeren van uw plannen.

Een waarde verhoging vraagt om aandacht voor de verzekeringen

Het laten plaatsen van HR+++ glas zorgt voor een verhoging van de herbouwwaarde van uw woning. U laat bijvoorbeeld voor €40.000 zonnepanelen leggen, u krijgt een warmtepomp, vloerverwarming en een nieuwe vloer. Als er vervolgens brand ontstaat in uw huis, heeft u kans dat u onderverzekerd bent. Dit kan u veel geld kosten als uw huis verwoest raakt door de brand, maar ook als de schade beperkt blijft tot een deel van uw woning. Als uw woning voor een te laag bedrag verzekerd is, bent u onderverzekerd. Het gevolg is dat u de schade maar gedeeltelijk krijgt uitgekeerd.

Uw zonnepanelen goed verzekeren

De zonnepanelen die op uw dak worden gemonteerd zijn meeverzekerd in de opstalverzekering. Toch kunt u er niet op vertrouwen dat de nieuw geplaatste panelen ook goed verzekerd zijn. Er zijn namelijk verzekeraars die geen ruime dekking bieden voor schade aan zonnepanelen. De opbrengst van zonnepanelen kan minder worden door microcracks. Dit zijn kleine beschadigingen in zonnecellen, waardoor de opbrengst omlaag gaat. Sommige verzekeraars geven hier een vergoeding voor en andere verzekeraars niet. Als door een beschadiging de panelen tijdelijk geen opbrengst hebben gegeven is het verlies aan opbrengst bij sommige verzekeraars gedekt.

Speciale aandacht voor zonnepanelen op platte daken

Op een plat dak geplaatste zonnepanelen zijn vaak niet verankerd aan de woning. Ze worden bevestigd op stenen en liggen dus los op het dak. Hierdoor vallen ze niet onder de opstalverzekering. In de inboedelverzekering kunnen deze zonnepanelen wel verzekerd zijn. Laat uw adviseur het wel nakijken, want u wilt niet dat een hiaat in de dekking pas blijkt bij schade.

Wilt u meer weten over het goed verzekeren van uw woning? Onze adviseurs helpen u graag.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer