fbpx
Home » Uw geldzaken goed regelen zorgt voor financiële rust
Jack van Marle - Uw geldzaken goed regelen zorgt voor financiële rust
Thomas van Marle

Bel Jack op
06 – 53 233 681

17

Februari 2023

Financieel advies
Tips

door Jack van Marle

Blog

Uw geldzaken goed regelen zorgt voor financiële rust

U geen zorgen maken over geldzaken noemen we financiële rust. Zodra u uw pensioen bereikt, wilt u geld te besteden hebben voor een prettige oudedag. Ook bij tegenslagen moet het financieel in ieder geval goed geregeld zijn. De zaken goed regelen gaat verder dan een pensioenregeling en het afbetalen van de hypotheekschuld.

Alles goed regelen voor later gaat vaak over het opbouwen van een goed pensioen. Het pensioen is inderdaad belangrijk, maar het is maar een onderdeel van het krijgen van financiële rust. Onderweg naar uw pensioen kan er veel veranderen. Sommige veranderingen kunt u niet plannen. Bijvoorbeeld met een scheiding kunt u financieel geen rekening houden. Voor veel andere veranderingen kunt u wel voorzieningen treffen.

Welke veranderingen in uw leven kunt u financieel invloed op uitoefenen?

De veranderingen die u of uw gezin financieel kunnen raken, kunt u beter nu al bij stilstaan. Zodra de veranderingen invloed hebben op uw leven is er vaak niets meer te regelen. Veranderingen met een grote financiële impact zijn bijvoorbeeld:

  • Arbeidsongeschikt raken
  • Hoge kosten door studerende kinderen
  • Aankopen huis voor studerende kinderen
  • Verliezen van het inkomen (werkloosheid of faillissement eigen onderneming)
  • Overlijden

Niet alles kunt u financieel redigeren, maar wel veel

U kunt niet alles voorzien, maar in een gesprek met onze financiële adviseurs kunnen wij u laten zien wat te plannen is en wat niet. Het arbeidsongeschikt raken en het overlijden op een te jonge leeftijd zijn goed verzekerbare financiële risico’s. Hier voorzieningen voor treffen kunt u niet mee wachten tot het moment dat bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid dreigt. Ook na het krijgen van een ernstige ziekte kunt u nog maar beperkt financiële voorzieningen treffen voor uw naasten.

Uw naasten goed verzorgd achterlaten

Met een overlijdensrisicoverzekering kunt u tegen een relatief lage premie een groot bedrag aan overlijdensuitkering verzekeren. De overlijdensrisicoverzekering keert alleen uit als u vóór een bepaalde datum overlijdt. De verzekering neemt dus het financiële risico van het jong overlijden van u over.

Wat zijn de gevolgen van het arbeidsongeschikt raken?

Voor werknemers geldt bij ziekte dat de werkgever eerst nog een doorbetalingsverplichting heeft tijdens de eerste 24 maanden. Daarna kan er recht bestaan op een WIA-uitkering. Helaas is het slechts een basisregeling waarin de uitkering gebaseerd kan zijn op het minimumloon. Of er is zelfs geen recht op een uitkering. Ondernemers hebben geen recht op een WIA-uitkering. Gelukkig kunnen ondernemers en werknemers (aanvullende) voorzieningen treffen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering is het financiële leed door het niet meer kunnen werken op te vangen.

Hoe hoog is uw pensioeninkomen en wat heeft u aan inkomen nodig?

De definitie van een goed pensioen verschilt per situatie. Wat u aan pensioeninkomen nodig heeft, is namelijk sterk afhankelijk van uw wensen en de maandelijkse uitgaven. Heeft u bijvoorbeeld een afbetaalde eigen woning of loopt de hypotheek ook nog door na uw pensioendatum? Houd ook rekening met de plannen. Wilt u overwinteren in het buitenland of overweegt u het kopen van een vakantiehuis na uw pensionering? U heeft grote bedragen nodig voor een goed pensioen. Door zo vroeg mogelijk te beginnen met het opbouwen, vallen de maandelijkse reserveringen lager uit.

Wilt u meer weten over het krijgen van financiële rust? Wij kunnen u er alles over vertellen en samen met u een plan van aanpak maken.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer