fbpx
Home » Toch maar nu investeren in vastgoed

4

Januari 2019

Vastgoedhypotheek
Tips

door Jack van Marle

Blog

Toch maar nu investeren in vastgoed

De huizenprijzen blijven maar stijgen, vooral in de grote steden. Door het tekort aan woonruimte gebeurt hetzelfde met de huurprijzen. Dit maakt het investeren in vastgoed aantrekkelijk. Waarom kun je beter niet aan de zijlijn blijven staan en juist nu toeslaan?

Investeren in vastgoed is populair

Volgens de NVM gaat meer dan 20 procent van de verkochte huizen in de grote steden naar particuliere beleggers. Dat komt natuurlijk door de ontwikkelingen op de huizenmarkt, maar zeker ook door de zeer lage hypotheekrente. Om te kunnen beleggen in vastgoed moet je het liefst over eigen geld beschikken, maar vaak wordt een deel van de aankoop gefinancierd met een hypotheek.

Is de rek al uit de huizenprijzen?

In de eerste jaren na de crisis, zagen we een herstel van de huizenprijzen. Tot 2013 waren de prijzen hard gezakt. Daar kwam nog bij dat er te weinig nieuw gebouwd is tijdens de crisisjaren. Deze combinatie zorgde voor een sterke stijging van de huizenprijzen. De huizenprijzen kunnen ook te sterk stijgen. Zodra de koophuizen voor een steeds grotere groep onbetaalbaar worden is een daling van de prijzen niet uit te sluiten. Maar het beleggen in vastgoed doe je voor de lange termijn. Na een daling zullen de prijzen daarna weer herstellen. Over een periode van 15 of 20 jaar kun je een goed gemiddeld rendement maken.

De huurprijzen zullen hoog blijven

De huizenprijzen zijn moeilijk of zelfs niet te voorspellen, maar je hebt natuurlijk ook nog de huurinkomsten. Zolang er een tekort is aan woonruimte, zullen de huren hoog blijven. Deze zijn de afgelopen jaren misschien wel te hard gestegen, maar de verwachting is dat de huurprijzen stabiel blijven als de waardes wel dalen.

Investeer in de juiste buurt

Voor het investeren in vastgoed heb je verstand van zaken over de lokale huizenmarkt nodig. Een huis of appartement kopen op een toplocatie vraagt om een zeer grote investering. Beter is om te investeren in een buurt waar de prijzen lager liggen, maar waar de verwachtingen hooggespannen zijn. Als de huizenprijzen zakken, zal vooral het duurste segment de klappen opvangen. Kies liever voor een buurt waar een groot tekort is aan huurhuizen. Laat je dus goed adviseren vóór je in het avontuur stapt.

Financier een deel met een goedkope hypotheek

Heb je een eigen huis met een flinke overwaarde? Dat zijn de ideale omstandigheden voor het financieren van een tweede woning. Je kunt de overwaarde gebruiken voor het financieren van het aan te kopen pand. Een voorwaarde is wel dat je een substantiële overwaarde in het huis hebt. Het liefst met een (bijna) afbetaalde hypotheek op het huis. Op deze manier financieren zorgt namelijk voor een goed betaalbare hypotheek. Je kunt de hypotheekrente voor een lange periode vastzetten tegen een zeer lage premie. Zonder overwaarde kan het ook lukken, maar wel tegen een hogere hypotheekrente.

Houd er rekening mee dat je bij veel banken minimaal 30 procent met eigen vermogen financiert. Een beleggingspand volledig financieren met een beleggingshypotheek gaat niet lukken.

De huuropbrengst overtreft de kosten

Op meerdere manieren kun je rendement maken met een beleggingspand, maar alleen al met de huuropbrengst maak je rendement. Met de huuropbrengsten betaal je de hypotheeklasten, andere vaste lasten en de onderhoudskosten. Het is wel belangrijk dat het een courant huis is. Met veel achterstallig onderhoud lopen de onderhoudskosten te hoog op.

Overweeg je het investeren in vastgoed? Wij weten welke weg je moet bewandelen en helpen met het zoeken naar het meest geschikte pand. Laat het ons weten als je advies nodig hebt.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer