fbpx
Home » Spijt van uw hypotheekvorm? Kies een andere en sluit de hypotheek over
Team VMA
Thomas van Marle

Bel Vincent op 06 – 15 625 324

14

Januari 2022

Hypotheken
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Spijt van uw hypotheekvorm? Kies een andere en sluit de hypotheek over

Heeft u in het verleden een hypotheekvorm gekozen waar u achteraf spijt van heeft? U kunt er iets tegen doen. U kunt namelijk de hypotheek omzetten naar een andere hypotheekvorm. Dan kunt u ook gelijk profiteren van de lage hypotheekrentes van dit moment. Het oversluiten van de hypotheek brengt meer dan alleen een financieel voordeel.

In het verleden waren de beleggingshypotheek en de aflossingsvrije hypotheek veel gekozen hypotheekvormen. Tegenwoordig worden deze vormen minder vaak gekozen, maar de aflossingsvrije hypotheek is door de lage hypotheekrente wel weer in opkomst. Ook als u nog vastzit in een rentevast periode, kunt u de hypotheek openbreken en oversluiten voor een lagere hypotheekrente en eventueel een andere hypotheekvorm.

Welke hypotheekvorm kiest u voor?

Welke hypotheekvorm het beste bij u past is afhankelijk van verschillende factoren. U heeft bijvoorbeeld een grote overwaarde in uw huis en wilt niet meer afbetalen op de hypotheekschuld. In dat geval kiest u voor een aflossingsvrije hypotheek. Of u wilt de hypotheeklasten omlaag brengen en gaat juist de aflossingsvrije hypotheek inruilen voor een hypotheekvorm waarin u afbetaalt op de hypotheekschuld. Wij helpen u graag bij het kiezen van de best passende hypotheekvorm. Dan spreken wij ook gelijk de fiscale consequenties van de keuze met u door.

De hypotheek omzetten en de hypotheekrenteaftrek behouden

Er zijn regels bij het kiezen van een andere hypotheekvorm. U kunt bijvoorbeeld niet zomaar een spaarhypotheek omzetten naar een aflossingsvrije hypotheek. Daarom is het belangrijk om degelijk advies in te winnen voordat u om gaat zetten. Sinds 2013 gelden er voor het krijgen van hypotheekrenteaftrek andere voorwaarden. In nieuwe hypotheken moet een aflossing verwerkt zitten in de maandlasten. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek voldoen aan deze voorwaarden. Met een hypotheek van vóór 2013 heeft u ook recht op hypotheekrenteaftrek met andere hypotheekvormen.

U kunt profiteren van de lage hypotheekrente

Ook als u nog een langere tijd vastzit in een rentevast periode, kunt u de lening oversluiten. In dat geval betaalt u hoogstwaarschijnlijk wel een boeterente, maar als de (financiële) voordelen groter zijn dan de (financiële) nadelen, loont het de moeite. U kunt er ook gelijk voor kiezen om de hypotheekrente weer voor een langere tijd vast te zetten. Op deze manier zet u de lage hypotheekrente van nu gelijk voor een lange periode vast.

De hypotheek moet goed passen bij uw doelen

Een hypotheek bepaalt voor een groot deel uw maandlasten. Daarnaast is het een manier om een kapitaal op te bouwen voor de toekomst. Zodra u met pensioen gaat wilt u lage maandlasten hebben, of u verkoopt het huis en profiteert op die manier van de opgebouwde overwaarde. Waar u ook voor kiest, u heeft advies nodig waarbij ook de toekomst in kaart wordt gebracht. Dit wordt financiële planning genoemd.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden met uw hypotheek? Onze adviseurs praten u graag bij en kunnen ook gelijk voor u berekenen wat de maandlasten worden nadat u de hypotheek heeft overgesloten.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer