fbpx
Home » Prinsjesdag 2020: Wat gaat er financieel veranderen in 2021?

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

18

SEPTEMBER 2020

Tips

door Vincent van Marle

Blog

Prinsjesdag 2020: Wat gaat er financieel veranderen in 2021?

Na Prinsjesdag weten we wat de plannen van het kabinet zijn voor 2021. Er zijn financiële aanpassingen aangekondigd die bijvoorbeeld voor huizenkopers een groot verschil kunnen maken. Vrijwel iedereen gaat erop vooruit, de koopkracht stijgt namelijk gemiddeld genomen. Wat zijn de veranderingen die een grote impact op uw geldzaken kunnen hebben?

 

Dit jaar is economisch geen goed jaar geweest, maar in 2021 wordt alweer een economische groei van 3,5% verwacht volgens het Centraal Planbureau. Dit geldt natuurlijk als we niet getroffen worden door een tweede golf van het coronavirus. Mocht dat wel gebeuren, dan worden de economische verwachtingen veel somberder. Wat mag u volgens de plannen verwachten in 2021?

 

Geen overdrachtsbelasting meer betalen bij het kopen van een huis

Starters zitten in een moeilijke positie op de huizenmarkt. Het was al uitgelekt, maar met Prinsjesdag is het bevestigd. Starters betalen vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer bij het kopen van een woning waar ze zelf in gaan wonen. Als voorwaarde geldt dat de koper nog geen 35 jaar oud is. De regeling is zelfs nog uitgebreider voor jonge huizenkopers tot 35 jaar oud. Ook jonge huiseigenaren die een ander huis kopen kunnen eenmalig gebruikmaken van de vrijstelling van de overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting bedraagt normaal gesproken 2% over de aankoopsom.

 

Het kopen van een beleggingspand wordt duurder

Het kopen van een huis waar u niet zelf in gaat wonen wordt kostbaarder. In dat geval stijgt de overdrachtsbelasting namelijk naar 8% vanaf 1 januari 2021. Heeft u plannen voor het kopen van een beleggingspand? Laat de overdracht van het pand dan nog plaatsvinden in 2020. Het verschil in kosten is namelijk erg groot.

 

Voor tweeverdieners is een hogere hypotheek mogelijk in 2021

Voor het berekenen van de maximale hypotheek op uw inkomen mag u dit jaar het tweede inkomen voor 80% meetellen. Volgend jaar stijgt dit percentage waarschijnlijk naar 90%. Hierdoor kunt u dus meer lenen op uw inkomen. Ook zijn er plannen om een studieschuld minder zwaar mee te laten wegen bij het aanvragen van een hypotheek. Beide veranderingen zijn nog niet definitief. Daar valt in november de beslissing over.

 

De heffing over vermogen gaat omlaag door een hogere vrijstelling

In 2020 betaalt u belasting over uw vermogen voor zover het vermogen boven de €30.846 komt. In 2021 stijgt deze vrijstelling naar €50.000. Deze vrijstelling geldt voor iedereen vanaf 18 jaar oud. Partners hebben volgend jaar dus een gezamenlijke vrijstelling van €100.000. De Belastingdienst bepaalt de hoogte van uw vermogen op 1 januari 2021. Wat u op dat moment aan vermogen heeft, is bepalend voor de belastingheffing.

 

De WOZ-waarde stijgt, maar het eigenwoningforfait zakt

De WOZ-waarde zal flink stijgen door de gestegen huizenprijzen. Hierdoor betaalt u meer aan gemeentelijke belastingen, zoals onroerendezaakbelasting en waterschapsbelasting. De WOZ-waarde is ook bepalend voor de hoogte van het eigenwoningforfait. Dit is de bijtelling die u krijgt als eigenaar van een woning. In 2020 was de heffing voor de meeste huiseigenaren 0,6% over de WOZ-waarde. In 2021 zakt deze heffing naar 0,5%. Hierdoor zal het eigenwoningforfait in veel gevallen zakken.

Het fiscaal voordeel van de betaalde hypotheekrente zakt mogelijk

Verwacht u in 2021 een bruto-inkomen hoger dan €68.507? Dan kunt u de betaalde hypotheekrente over uw eigen woning tegen de hoogste belastingschijf in mindering brengen op uw inkomen. Maar in het kader van het versoberen van de hypotheekrenteaftrek was het aftrekpercentage dit jaar al teruggebracht naar 46%. In 2021 zakt het percentage naar 43%. Hierdoor zakt de teruggave van de Belastingdienst dus.

Wilt u meer weten over uw financiële mogelijkheden in 2021, of wilt u dit jaar of volgend jaar een huis kopen? Wij kunnen u een passend advies geven.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer