fbpx
Home » Ouders kunnen helpen bij het kopen van een huis

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

30

Juli 2021

Hypotheken
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Ouders kunnen helpen bij het kopen van een huis

Voor starters is op de huizenmarkt nauwelijks plek. Er worden naar verhouding weinig starterswoningen in de verkoop gezet, en de starterswoningen die wel in de verkoop komen worden ook door vastgoedbeleggers opgemerkt. Starters moeten extra geld achter de hand hebben voor het betalen van de bijkomende kosten, maar eigenlijk hebben ze ook extra geld nodig voor het overbieden. Met hulp van de ouders komt een koophuis ineens veel dichterbij. Door de sterk gestegen huizenprijzen is er een tweedeling ontstaan. Huiseigenaren hebben dankzij de overwaarde in hun huis een kapitaal achter de hand bij het kopen van de volgende woning. Starters die nu in een huurhuis of nog bij de ouders thuis wonen, hebben een achterstand opgebouwd ten opzichte van de huiseigenaren. Tegen de sterke stijging van de huizenprijzen is namelijk niet op te sparen, zodat starters steeds verder achterop raken.

Hoe kunnen ouders de kinderen op weg helpen?

Wilt u de kinderen op weg helpen op de huizenmarkt of bent u zelf starter en krijgt u geen voet aan de grond? Ouders kunnen de kinderen op verschillende manieren een financieel duwtje in de rug geven.

Belastingvrij schenken aan de kinderen

Dit jaar mogen ouders een belastingvrij bedrag schenken van maximaal €105.302. Dit wordt ook wel de ‘jubelton’ genoemd. Ouders die geld kunnen missen, schenken een bedrag waarmee een huis kopen haalbaarder wordt voor hun kinderen. De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Het is een eenmalige vrijstelling op voorwaarde dat het geschonken bedrag wordt gebruikt voor de eigen woning. Het mag gaan om het kopen van een huis, maar bijvoorbeeld ook om het aflossen van de hypotheek of het financieren van een verbouwing.

Of kiezen voor een familiehypotheek

Het schenken van een groot bedrag kan lastig zijn, bijvoorbeeld doordat de ouders meerdere kinderen hebben. Om te voorkomen dat het ene kind een groot bedrag krijgt en een ander niets, kunnen de ouders ook een bedrag lenen aan een kind. Het kind sluit in dit geval een hypotheek af bij de ouders. De ouders en het kind spreken zelf de voorwaarden voor de familiehypotheek door. Een bijkomend voordeel is dat de betaalde hypotheekrente aan de ouders onder voorwaarden aftrekbaar is. De ouders hebben het voordeel dat ze een hoger rendement maken dan op een spaarrekening.

Of de ouders zijn mede ondertekenaar bij de notaris

De ouders kunnen ook bijspringen door mede te ondertekenen voor de hypotheek. Dat kan een oplossing zijn als het kind volgens de bank onvoldoende inkomen heeft om de hypotheek te krijgen. De ouders zetten in dat geval eigenlijk een handtekening voor het geval de geldverstrekker niet de maandelijkse rente en aflossing ontvangt. Door het mede ondertekenen van de hypotheekakte, heeft de geldverstrekker het recht om de ouders voor de volledige hypotheek aan te spreken.

Plan vooraf wel een afspraak in met de notaris

Als de ouders bijspringen is het belangrijk om de onderlinge afspraken goed vast te leggen. Dit is ook verstandig als het kind een huis koopt samen met een partner. Als de relatie met de partner wordt verbroken is het onwenselijk dat de ex een deel van het geschonken bedrag krijgt. De notaris kan ervoor zorgen dat het schriftelijk goed is vastgelegd. Wilt u uw kind helpen met het kopen van een huis of vraagt u uw ouders om hulp bij het financieren van een koophuis? Wij kunnen met u doornemen wat de mogelijkheden zijn en waar de eventuele valkuilen liggen. Ook rekenen we gelijk uit wat de maandlasten worden van de hypotheek.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer