fbpx
Home » Ook voor starters is een hypotheek haalbaar
29
MAART 2019
Vastgoedhypotheek
Tips
door Jack van Marle

Blog

Ook voor starters is een hypotheek haalbaar

Een huis kopen is voor starters om meerdere redenen lastiger geworden, maar zeker niet onmogelijk. Laat je dus vooral niet afschrikken, maar schakel een deskundige in voor het samen verkennen van de mogelijkheden. Een eigen huis hoeft niet onbereikbaar te blijven.

Voor het betrekken van woonruimte heb je twee mogelijkheden. Je gaat een huis huren of je gebruikt jouw geld slim en je koopt een huis. Als je kiest voor huren bouw je geen vermogen op in stenen en waarschijnlijk krijg je in de loop der jaren flinke huurverhoging voor de kiezen. Met een eigen woning kun je profiteren van vaste maandlasten voor misschien wel tientallen jaren.

Waarom is een huis kopen bijna altijd verstandiger?

Het gaat goed met de huizenprijzen, maar in de periode 2008 tot half 2013 daalden de gemiddelde huizenprijzen. Sinds 2013 zit de groei er weer flink in. Hoe de huizenprijzen zich de komende jaren ontwikkelen is niet te voorspellen. Een verdere stijging ligt voor de hand, maar in de praktijk moet het nog maar blijken. Maar ook bij een daling van de huizenprijzen is het kopen nog steeds verstandiger dan huren. Maandelijks los je namelijk af op de hypotheekschuld. Na dertig jaren is de hypotheek zelfs afbetaald. Vergelijk dit maar eens met het huren van een huis. Door inflatie stijgen de huren sterk en ga je dus steeds meer aan huur betalen. Daar zit je als huiseigenaar niet mee.

Welke hypotheekvorm past het beste bij jou?

Starters kunnen kiezen tussen twee hypotheekvormen, namelijk:

  • Annuïteitenhypotheek
  • Lineaire hypotheek

Veruit de meeste starters kiezen voor de annuïteitenhypotheek. Dat komt door de lagere maandlasten in de eerste helft van de looptijd. Bij de annuïteitenhypotheek heb je een vaste maandlast. Hierin zit de verschuldigde rente verwerkt aangevuld met een aflossing op de hypotheekschuld. In de lineaire hypotheek begin je met hoge maandlasten en iedere maand worden de lasten iets lager. Door de lagere hypotheeklasten gedurende de eerste helft van de looptijd is de annuïteitenhypotheek voor de meeste starters de juiste keuze.

Wat heb je als starter nodig?

De koopsom van een huis kun je volledig financieren met een hypotheek, maar de bijkomende kosten heb je eigen geld voor nodig. Het gaat bijvoorbeeld om notariskosten, overdrachtsbelasting en het hypotheekadvies. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van de koopsom van het huis. Een bedrag van €10.000 achter de hand hebben voor deze kosten kom je niet onderuit. Maar, je kunt besparen op de kosten. Je kunt bijvoorbeeld een goedkope notaris kiezen en wij kunnen helpen met de hypotheek. Wij hanteren lage tarieven. Vaak komen de kosten van hypotheekadvies boven de €2.500 of zelfs boven de €3.000 uit. Voor starters bieden wij een scherp tarief van €1.600.

Een hypotheek afsluiten is meer dan hypotheekrentes vergelijken

Een hypotheek moet goed bij jou en bij jouw toekomstplannen passen. Wij kijken niet alleen naar het hier en nu. Jouw toekomstplannen moeten namelijk niet in duigen vallen omdat je een huis hebt gekocht. Ook bij overlijden en arbeidsongeschiktheid moeten de hypotheeklasten nog steeds betaald worden. Dat nemen wij natuurlijk mee in het advies.

Wil je meer weten over de kansen op de huizenmarkt? Wij bekijken graag samen met jou de mogelijkheden. Door onze onafhankelijkheid is er waarschijnlijk meer mogelijk dan je zou verwachten.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer