fbpx
Home » Ook bij dalende huizenprijzen is er vaak geen probleem

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

29

JANUARI 2021

Hypotheek Advies
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Ook bij dalende huizenprijzen is er vaak geen probleem

Na jaren van prijsstijgingen kunnen huizen de komende jaren in een dip terechtkomen, maar in hoeverre is dat een probleem? Met een hypotheek waarin u de schuld afbetaalt hoeft u zelfs geen last hebben van sterk dalende huizenprijzen. De huizenprijzen kunnen niet vele jaren achtereen met meer dan 10% blijven stijgen. Er komt een keer een punt dat potentiële kopers het gevraagde bedrag niet meer kunnen of willen betalen. Dat zien we bijvoorbeeld in een stad als Amsterdam. Uit cijfers van het NVM blijkt dat de huizenprijzen in Amsterdam in het laatste kwartaal van 2020 slechts met 3,4% zijn gestegen. Landelijk ging het om een stijging van 11,6%. Maar op lange termijn maakt de ontwikkeling van de prijzen niet zoveel verschil met een hypotheek waarin u afbetaalt op de hypotheekschuld.

Huizenprijzen zijn niet te voorspellen

De ontwikkeling van de huizenprijzen is geen constante stijgende lijn. Er zijn periodes met stijgende en met dalende huizenprijzen. In 2009 tot 2013 zijn de huizenprijzen gezakt en sinds 2013 stijgen ze weer sterk. Zeer waarschijnlijk gaan we weer richting een dip in de prijzen. Het kan nog vele jaren duren, maar het gaat gebeuren. Gerekend over tientallen jaren blijven de huizenprijzen stijgen. Het kopen van een (tweede) huis is dus historisch gezien een verstandige keuze.

Met een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek lost u de schuld af

Het is zeer onwenselijk dat de huizenprijzen zakken kort nadat u een huis hebt gekocht, maar op langere termijn hoeft het geen groot probleem te zijn. Met de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek lost u de hypotheekschuld namelijk geleidelijk volledig af. Over bijvoorbeeld 20 jaar is een groot deel van de hypotheek al afbetaald. Dalende huizenprijzen kunnen wel een probleem zijn als u het huis weer wilt verkopen als er nog niet veel is afbetaald op de hypotheekschuld. Een huis kopen is niet zonder risico’s, maar het alternatief heeft grote nadelen Door het kopen van een huis loopt u een risico. Zodra de huizenprijzen dalen kan de situatie ontstaan dat de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde van het huis. U kunt het risico uit de weg gaan door te kiezen voor een huurhuis, maar het huren van een huis heeft grote nadelen. U kunt er namelijk van uitgaan dat de maandlasten in de toekomst sterk stijgen.

Met een koophuis bouwt u een overwaarde op

Stel, u koopt nu een huis met een lineaire hypotheek met een looptijd van 30 jaar. Ongeacht hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen weet u dat u over 30 jaar een hypotheekvrij huis heeft. Met de overwaarde kunt u bijvoorbeeld uw pensioeninkomsten aanvullen of u profiteert later van een huis zonder hypotheeklasten. Dat is een prettig idee! Overweegt u het kopen van een (tweede) huis? Wij kunnen de voor u beste hypotheek selecteren en wij kunnen ervoor zorgen dat risico’s zoveel mogelijk verzekerd zijn.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer