fbpx
Home » Kies een hypotheek op de voorwaarden en niet alleen op de laagste rente

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

24

JULI 2020

Hypotheken
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Kies een hypotheek op de voorwaarden en niet alleen op de laagste rente

Een hypotheek kiezen puur op basis van de laagste hypotheekrente is niet de slimste keuze. U doet er juist verstandig aan om de voorwaarden de doorslag te laten geven. Wij begrijpen dat u niet goed thuis bent in de ondoorgrondelijke voorwaarden die geldverstrekkers hanteren. Wij kennen de voorwaarden van de diverse partijen en kunnen voor u de beste hypotheek selecteren. Ook voor het oversluiten van uw hypotheek.

 

Er kunnen zeer onredelijke bepalingen in de voorwaarden van een hypotheek staan. Hier komt u pas achter als de geldverstrekker bijvoorbeeld een beroep doet op de voorwaarden als u extra af wilt lossen of gaat verhuizen. Het is onze taak als onafhankelijk hypotheekadviseur om u daarop te wijzen voordat u een hypotheek afsluit. Toch is het wel handig om te weten welke onredelijke bepalingen opgenomen kunnen zijn. Wij noemen een paar voorbeelden.

 

Voor het extra aflossen zijn er zeer uiteenlopende voorwaarden

U kunt de behoefte hebben om extra af te lossen. Wat geldverstrekkers hierover in de voorwaarden opnemen is zeer uiteenlopend. Er zijn banken die het extra aflossen met eigen geld onbeperkt toestaan. Andere banken ontmoedigen het extra aflossen door het in rekening brengen van administratiekosten of ze zeggen dat u alleen extra mag aflossen als de hypotheek hoger is dan de WOZ-waarde van het huis.

 

De lage hypotheekrente niet kunnen meenemen bij een verhuizing

De hypotheekrentes zijn nu extreem laag. Het kan daarom goed zijn dat de rentes over bijvoorbeeld vijf jaar weer veel hoger zijn. Door de lage rente is het nu zeer interessant om een hypotheek te kiezen die u mee kunt verhuizen naar de volgende koopwoning. Daar bent u erg blij mee als u de komende jaren toch weer verhuist. Voor de volgende woning kan een meeverhuisbare hypotheek u honderden euro’s per jaar besparen.

 

Een boete betalen bij verkopen van uw huis

Er zijn weinig geldverstrekkers die het doen, maar er zijn hypotheken waarbij u een boeterente krijgt als u gedurende de rentevast periode verhuist en de looptijd dus niet volledig uitzit. Dit is een zeer onredelijke bepaling die eigenlijk niet in de voorwaarden thuishoort, omdat het niet gebruikelijk is om hiervoor kosten te rekenen.

 

Welke rentevast periode kunt u kiezen?

Er zijn banken die maar een beperkte keuze in rentevast perioden bieden. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Door een ruime keuze in periodes kunt u de hypotheek zo goed mogelijk afstemmen op uw voorkeuren en persoonlijke situatie.

 

Ook in de offertefase zijn de verschillen groot

In de offertefase kan het belangrijk zijn dat de geldverstrekker uitgaat van een dalrente. In dat geval daalt uw hypotheekrente als de hypotheekrente na het tekenen van de offerte nog zakt. Een stijging van de rente heeft u geen last van. De hypotheekrente blijft op het laagste niveau hangen.

 

Wij letten bij het afsluiten van een hypotheek natuurlijk op de hoogte van de hypotheekrente, maar we verliezen de voorwaarden niet uit het oog. Welke hypotheek bij u past stemmen wij zo goed mogelijk af op uw wensen en uw persoonlijke situatie. Wij zijn u graag van dienst als u vragen heeft over uw hypotheek.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer