fbpx
Home » Is het verzekeren van een elektrische auto duurder?
Team VMA
Thomas van Marle

Bel Thomas op

06 – 40 204 092

12

November 2021

Hypotheken
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Is het verzekeren van een elektrische auto duurder?

Een elektrische auto is in aanschaf duurder dan een auto op fossiele brandstoffen. Toch wordt het verschil wel steeds kleiner. Door meerdere oorzaken is het verzekeren van een elektrische auto ook duurder. Waar wordt het verschil door veroorzaakt?

Autofabrikanten zetten fors in op het verduurzamen van nieuwe uitvoeringen. Steeds meer merken komen met hybride auto’s om uiteindelijk over te stappen op het volledig elektrisch rijden. Waterstof kan ook nog het alternatief voor de toekomst worden, maar automerken richten zich vooral op het elektrisch rijden. Voor het verzekeren zijn de waarde en het gewicht van de elektrische auto’s de veroorzakers van de hogere premie.

Voor een kostbare auto kiest u voor een kwalitatief goede autoverzekering

Verzekeraars bieden standaard drie soorten autoverzekeringen aan. Als eerste de WA autoverzekering voor oudere auto’s met nog maar een geringe waarde. Als tweede de meest uitgebreide WA casco (allrisk) autoverzekering, deze kiest u voor een nieuwe auto. Deze verzekering vergoedt ook de schade aan uw eigen auto na een ongeval. Ook als het uw eigen schuld is. De derde variant is de WA beperkt casco. Deze keert niet uit bij schade aan uw auto door een aanrijding, maar bijvoorbeeld wel bij diefstal, hagelschade en ruitbreuk.

Houd ook rekening met de verschillen per verzekeraar

Voor een (redelijk) nieuwe elektrische auto kiest u voor de WA casco autoverzekering. Vrijwel alle verzekeraars hanteren deze naam voor de meest uitgebreide dekking. Toch zitten er verschillen tussen verzekeraars. De ene verzekeraar heeft bijvoorbeeld een nieuwwaarderegeling en de andere niet. Als u binnen een paar jaren een ongeval krijgt met de verzekerde auto, kan deze regeling een groot verschil maken. Bij de betere verzekeraars krijgt u namelijk bij een total loss de nieuwwaarde uitgekeerd als u een zwaar ongeval heeft in de eerste twee of drie jaren nadat u de auto als nieuw heeft gekocht.

Ook verschilt het per verzekeraar wat de gestelde beveiligingseisen zijn. U maakt liever geen aanvullende kosten voor een extra beveiliging in de auto. Doordat wij weten wat verzekeraars eisen en wat hun sterke en zwakke punten zijn, vinden wij de autoverzekering die het beste aansluit op uw wensen en die goed past bij uw auto.

Profiteren van bijtellingbescherming

De kwaliteit van de autoverzekering van Turien & Co valt op als u een elektrische auto wilt verzekeren. Wij hebben een samenwerking met deze verzekeraar om een kwalitatief goede autoverzekering te kunnen bieden. Een extra dekking van Turien & Co is de bijtellingbescherming. Stel, u profiteert nu nog van een bijtelling van 4%. Bij een zwaar ongeluk waarbij uw auto total loss wordt verklaard, raakt u het gunstige bijtellingspercentage kwijt. Daar heeft de verzekeraar over nagedacht en ze vergoeden in dat geval het nettoverschil.

Pech door een tegenvallende actieradius? U heeft recht op pechhulp

Bij het elektrisch rijden is het aantal kilometers dat u kunt rijden op de accu een minpunt. Het opladen kan op steeds meer plekken, maar het opladen duurt lang. Om te voorkomen dat u lang stilstaat, rijdt u toch nog door. Het kan gebeuren dat u strandt met een lege accu. Turien & Co biedt u in dat geval pechhulp. Ook schade aan de laadpaal verzekeren ze mee.

Waardoor is het verzekeren van een elektrische auto gemiddeld duurder?

De elektrische Tesla S weegt ongeveer 2.200 kg. Een vergelijkbare auto op fossiele brandstoffen is wel 500 tot 600 kilo lichter. Het gewicht is een belangrijke factor bij het berekenen van de premie voor de autoverzekering. Hetzelfde kunnen we zeggen over de cataloguswaarde van de elektrische auto. Ze zijn gemiddeld ook duurder. Hierdoor kan het gebeuren dat de premie een paar tientjes per maand hoger is dan voor een auto op benzine of diesel.

Het elektrisch rijden geeft wel weer een belastingvoordeel. De auto’s zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Er zit ook nog een subsidie op het kopen van een elektrische auto. Helaas is het budget voor het jaar 2021 al op. Na januari komt er weer een nieuw budget.

Wilt u een advies op maat of een indicatie voor de hoogte van de premie? In beide gevallen helpen wij u graag. Wij letten op de hoogte van de premie zonder de kwaliteit van de autoverzekering uit het oog te verliezen.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer