fbpx
Home » Is het einde van de lage hypotheekrentes in zicht?
Team VMA

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

15

Oktober 2021

Hypotheken
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Is het einde van de lage hypotheekrentes in zicht?

In kleine stapjes zijn de hypotheekrentes aan het stijgen. Niet alle geldverstrekkers voeren al renteverhogingen door, maar de dalende trend is doorbroken. De komende maanden of zelfs jaren blijven de hypotheekrentes waarschijnlijk nog zeer laag. Met plannen voor het oversluiten kunt u beter niet meer te lang wachten.

De impact van de coronacrisis op onze economie wordt steeds kleiner. Er is sprake van economisch herstel en ook voor 2022 wordt een groeiende economie voorspeld. Doordat de inflatie in Europa weer toeneemt (3,4%), is de noodzaak voor de Centrale Banken om geld in de economie te pompen kleiner geworden. De aanwas van geld vanuit de Centrale Banken van de EU-landen is een belangrijke reden voor de zeer lage rentestand. Een logisch gevolg van het stoppen van de investeringen van de Centrale Banken is dat de rentes stijgen. Dit zal op korte termijn meer effect hebben op de hypotheekrente dan op de spaarrente.

De lange rente gaat stijgen volgens De Nederlandsche Bank (DNB)

De kapitaalmarktrente, ook wel lange rente genoemd, is aan het stijgen volgens De Nederlandsche Bank. Deze rente was negatief. In 2022 wordt een lange rente van 0,2% verwacht. En in 2023 zal deze nog iets hoger worden, is de verwachting. Dit is de rente voor langlopende kredieten. Het gaat om een looptijd van minimaal twee jaar. Deze rente is een belangrijke indicator voor de ontwikkeling van de hypotheekrente.

In de afgelopen jaren zijn er een aantal (tijdelijke) verhogingen van de kapitaalmarktrente geweest. Als reactie hierop hebben enkele banken de hypotheekrentes verhoogd. Bij latere verlagingen van de kapitaalmarktrentes zijn de hypotheekrentes ook weer gezakt. Als een stijging op de kapitaalmarkt aanhoudt, is een langere periode van stijgingen van de hypotheekrentes dus niet uit te sluiten.

Geldverstrekkers blijven goed op de concurrenten letten

Banken voeren alleen renteverhogingen door als het echt niet anders kan of omdat de concurrenten ook de weg omhoog weer hebben gevonden. Geldverstrekkers die lage hypotheekrentes offreren, zullen meer klanten krijgen. Ze blijven dus goed opletten wat de concurrenten doen. Zodra de rentes stijgen bij een aantal banken, kunt u waarschijnlijk nog steeds bij andere geldverstrekkers goedkoper terecht. Op langere termijn zullen alle geldverstrekkers volgen. Als het kapitaal aantrekken duurder wordt, moeten ze dit wel doorberekenen aan de klanten.

Hebben kleine renteverhogingen effect op de huizenprijzen?

De huizenprijzen zijn nu mede zo hoog door de lage hypotheekrente. Bij een stijging van de hypotheekrente kan dit op termijn ook weer effect hebben op de huizenprijzen. Door een hogere rente stijgen de maandelijkse hypotheeklasten namelijk. Het effect van een geleidelijke verhoging valt nog te bezien. Als de rentes zeer langzaam dalen, zal dit waarschijnlijk niet direct een groot effect hebben op de huizenprijzen. Toch is een daling van de huizenprijzen niet uit te sluiten. Er spelen namelijk meer factoren een rol dan alleen de ontwikkeling van de hypotheekrente.

Kiezen voor een langere rentevast periode

Sluit u binnenkort een (nieuwe) hypotheek af? Dan kan het prettig zijn om de rente voor een langere periode vast te zetten. Kiezen voor een rentevast periode van 5 jaar heeft als voordeel dat u maar een lage hypotheekrente betaalt. Het gevaar is dat u na 5 jaar mogelijk vastzit aan een veel hogere hypotheekrente. Door het vastklikken van de hypotheekrente voor bijvoorbeeld 20 jaar, bent u twee decennia verzekerd van een lage hypotheekrente.

Kunnen wij u helpen met het afsluiten of het oversluiten van een hypotheek? Wij helpen u graag en kunnen u een passend advies geven afgestemd op uw situatie.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer