fbpx
Home » Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) strikt noodzakelijk?

Bel Thomas op
06 – 40 204 092

05

MAART 2021

Assurantiën
Tips

door Thomas van Marle

Blog

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) strikt noodzakelijk?

Het maken van fouten in uw werk is onvermijdelijk en een fout kan ingrijpende financiële gevolgen hebben. Zelfstandigen moeten daarom de noodzaak van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet onderschatten. Bij een gemaakte fout kunt u namelijk aansprakelijk worden gesteld voor de financiële gevolgen.

Welke claims kunnen voortkomen uit aansprakelijkheid?

  • Een medicus veroorzaakt door het onjuist handelen letselschade
  • Een architect maakt in een bouwtekening een fout met fatale gevolgen
  • Een belastingadviseur geeft een verkeerd advies waar fiscale schade door ontstaat
  • Een technisch adviesbureau maakt een berekeningsfout in een adviesrapport met kostbare gevolgen
  • Een advocaat heeft algemene voorwaarden opgesteld en is belangrijke bepalingen vergeten, waardoor een schadepost ontstaat

Financiële schade kan ook jaren later pas aan het licht komen. U bent bijvoorbeeld met pensioen en u wordt aansprakelijk gesteld voor schade. Dat wordt het uitlooprisico genoemd en kan meeverzekerd worden.

Het verschil: aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) / beroepsaansprakelijkheid (BAV)

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) wordt vaak verward met de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Maar de verschillen tussen deze beide verzekeringen zijn groot. De AVB vergoedt materiële schade, maar zuivere vermogensschade is juist uitgesloten in deze verzekering. Schade door een verkeerd advies waardoor vermogensschade ontstaat, is dus niet verzekerd onder de AVB maar wel onder de BAV.

Waar is de premie van afhankelijk?

Verzekeraars maken per aanvraag een inschatting van het risico dat ze lopen door het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De hoogte van de premie is ook afhankelijk van de jaaromzet en de branche waarin men werkt. Ook het aantal mensen in dienst speelt een grote rol voor de hoogte van de premie.

Bent u benieuwd of u uw aansprakelijkheidsrisico goed verzekerd heeft? Wij zoeken het voor u uit.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer