fbpx
Home » Is een AOV onmisbaar naast een hypotheek?
Team VMA
Thomas van Marle

Bel Thomas op
06 – 40 204 092

17

September 2021

Verzekeringen
Tips

door Thomas van Marle

Blog

Is een AOV onmisbaar naast een hypotheek?

Volgens onderzoek van de hypotheekverstrekker Munt is slechts 40% van de huizenbezitters verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dit wordt een probleem als huiseigenaren arbeidsongeschikt raken voordat de hypotheek op het huis is afbetaald. Het financiële risico van het wegvallen van het inkomen door het niet meer kunnen werken is goed te verzekeren.

Ongeveer 80% van de Nederlanders met een eigen woning weet niet wat de financiële gevolgen zijn van het arbeidsongeschikt raken. Het inkomen wordt voor werknemers doorbetaald door de werkgever gedurende maximaal twee jaar. Daarna kan er recht bestaan op een WIA-uitkering. Zelfstandigen moeten zelf zorgen voor een financieel vangnet. Zodra het noodlot toeslaat zijn er geen verzekeringsoplossingen meer af te sluiten. Vooraf wel!

Hoe heeft u het geregeld bij arbeidsongeschiktheid?

U gaat er vanuit dat u gezond uw pensioen haalt, maar helaas kan het anders lopen. Als er wordt gesproken over de financiële gevolgen van het arbeidsongeschikt raken, gaat het meestal over het verzekeren van het inkomen. Zowel werknemers als zelfstandigen kunnen met de juiste verzekeringsoplossing extra zekerheid creëren. Ook als er voorzieningen voor het inkomen zijn getroffen is het nog steeds de vraag of het ook afdoende is. Uw verzekeringsadviseur kan met u doorspreken hoe het nu geregeld is en ook gelijk bekijken of er nog een financieel gat kan ontstaan door bijvoorbeeld een ernstige ziekte.

Ook psychische issues kunnen arbeidsongeschiktheid veroorzaken

Door een ongeval of een ziekte kunt u dermate zwaar getroffen zijn dat u nu en in de toekomst niet meer kunt werken. Onderbelicht is het niet meer kunnen werken door psychische problemen. Door een burn-out of een depressie kunt u jaren achtereen ziek blijven en ook daarna kunt u nog steeds last ondervinden waardoor u niet kunt werken. Niet meer kunnen werken door lichamelijke of geestelijke klachten kan iedereen overkomen.

Een woonlastenverzekering of een AOV afsluiten biedt uitkomst

Met een woonlastenverzekering kunt u de hypotheeklasten verzekeren. Als u arbeidsongeschikt raakt en uw inkomen daarom sterk daalt, kunt u een uitkering uit deze verzekering ontvangen. U zorgt er dus voor dat de lasten beter te dragen zijn. Voor zelfstandigen is een AOV nog verstandiger. Deze gaat een stapje verder dan de woonlastenverzekering en vangt de inkomensdaling deels op. De uitkering uit deze verzekering kunt u zo goed mogelijk afstemmen op de financiële behoefte na het intreden van arbeidsongeschiktheid.

Vooral voor de huidige kopers van een huis is een goede verzekering belangrijk

Door de sterk gestegen huizenprijzen moeten kopers nu flink meer bieden in vergelijking met een aantal jaren geleden. Doordat een groter deel van het inkomen nu op gaat aan woonlasten, is het goed verzekeren van de risico’s nog belangrijker geworden. Het gaat niet alleen om het verzekeren van de financiële risico’s van het niet meer kunnen werken. Ook het goed verzekeren van de financiële gevolgen van het overlijden is belangrijker geworden.

Daarom is het belangrijk als u nu een huis koopt, dat u ook degelijk advies inwint over de noodzakelijke verzekeringen naast een hypotheek. Alleen op deze manier kunt u zoveel mogelijk risico’s indammen. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Ook als u al een lopende hypotheek heeft.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer