fbpx
Home » Is de hypotheek nog te betalen bij arbeidsongeschiktheid?

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

25

DECEMBER 2020

Hypotheek Advies
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Is de hypotheek nog te betalen bij arbeidsongeschiktheid?

Een hypotheek afsluiten is meer dan een financiering regelen en de overdracht bij de notaris. Een hypotheek is ook een adviesproduct omdat veel financiële zaken afhangen van de hypotheek. Kunt u de hypotheeklasten bijvoorbeeld nog betalen als u arbeidsongeschikt raakt?

Een degelijk advies bij het kopen van een huis is aan te raden. Eigenlijk kunnen we beter zeggen noodzakelijk. De hypotheeklasten bepalen mogelijk wel voor 30 jaar voor een groot deel uw vaste lasten. Een huis kopen neemt ook de nodige risico’s met zich mee. U of uw partner kunnen gedurende de looptijd van de hypotheek overlijden. Zijn de hypotheeklasten dan nog op te brengen voor de achterblijvers? Of u raakt arbeidsongeschikt. Ook dan blijven de hypotheeklasten gewoon doorlopen. Er zijn gelukkig financiële oplossingen.

Welke risico’s loopt u?

U verzekert een eigen huis natuurlijk tegen gevaren als brand, storm en inbraak. Maar er zijn ook nog risico’s die samenhangen met de eigenaren van het huis, met u dus. Hierbij kunt u denken aan de volgende gevaren:

  • Dalende huizenprijzen
  • Scheiding
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Overlijden
  • Werkloosheid of het verliezen van de onderneming

De eerste twee gevaren kunt u zich niet tegen verzekeren, maar de financiële risico’s van het arbeidsongeschikt raken en het overlijden zijn goed verzekerbaar.

Hoe kunt u zich wapenen tegen de financiële risico’s van het arbeidsongeschikt raken?
Als u in loondienst werkt, heeft u onder voorwaarden recht op een WIA uitkering. Gedurende de eerste twee jaren van de ziekte is de werkgever verplicht om het inkomen (deels) door te betalen. Maar let op! De uitkering is gemaximeerd tot een bepaald maximum jaarloon. En er zitten nog meer haken en ogen aan het recht.

Ondernemers zijn nog onvoordeliger uit. Er is geen vangnet in het sociale stelsel, dus moet u zelf voorzieningen treffen. Dat kan in de vorm van een woonlastenverzekering, maar dat is vaak maar een deel van de oplossing. Met doorbetaling van de woonlasten bent u er namelijk nog niet. De overige vaste lasten moeten ook nog betaald worden, en er moet daarnaast natuurlijk ook nog geld overblijven. Met een AOV kunt u een oplossing op maat samenstellen. Natuurlijk adviseren wij u daarin om te komen tot de best passende financiële oplossing.

Werkgevers kunnen het collectief oplossen

Werkgevers hebben de mogelijkheid om het met een collectieve voorziening goed te regelen. Dat kan bijvoorbeeld met een WGA hiaatverzekering of een WIA excedentverzekering. Er zijn meerdere verzekeringen voor, omdat er ook verschillende hiaten kunnen ontstaan. Ondernemers zijn meer op zichzelf aangewezen.

Zijn de risico’s goed verzekerd in uw hypotheek?

Bij het afsluiten van een hypotheek is er helaas vaak onvoldoende aandacht voor wat randzaken lijken. Daar komt nog bij dat de hypotheek en de gekoppelde verzekeringen ook goed afgestemd moeten blijven op uw leven. Laat daarom periodiek uw hypotheek screenen. Heeft u nog steeds de best passende hypotheek of kan het nu beter en goedkoper? Ook nu kunt u ook nog steeds het financiële risico van arbeidsongeschiktheid en het vroegtijdig overlijden verzekeren.

Wilt u weten of u het goed geregeld heeft? Wij kunnen u adviseren en uitzoeken wat de gevolgen zijn voor uw financiële huishouding als het noodlot toeslaat. Met adequate oplossingen kunnen we zorgen voor een goed verzekerd begin van het nieuwe jaar.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer