fbpx
8
Maart 2019
Hypotheek
Verzekering
Tips
door Jack van Marle

Blog

Hypotheek afsluiten? Denk ook om de noodzakelijke verzekeringen

Bij het kopen van een huis is het verstandig om te kijken naar de noodzakelijke verzekeringen. Zeker als het huis is gekocht met een hypotheek ter financiering. Sommige verzekeringen komt u echt niet onderuit en andere zijn wenselijk. Waar let u op bij het verzekeren van risico’s rondom de eigen woning of een investeringspand?

Het kopen van een huis en het financieren ervan brengt ook risico’s met zich mee. De grootste gevaren kunt u maar beter verzekerd hebben. Bij een forse schade door een brand of een storm kunt u de financiële kant afwikkelen met een verzekeraar. Ook het risico van arbeidsongeschiktheid of het overlijden is een te verzekeren gevaar. Welke verzekeringen u echt niet zonder kunt lichten wij toe.

Uw huis en inboedel verzekeren tegen risico’s

Het grootste dreigende gevaar is een omvangrijke brand. Als u een brand zelf nog kunt blussen met een brandblusser, blijft de schade vaak nog beperkt. Als u het alarmnummer moet bellen om de brandweer in te schakelen kunt u er vanuit gaan dat het om een schade van minimaal tienduizenden euro’s gaat. Dat komt door de brand, maar vergeet ook niet het effect van bluswater op het huis en alles wat erin staat. De kans op een uitslaande brand is klein, maar als het gebeurt zijn de financiële gevolgen enorm. Bij een beleggingspand zorgt de huurder voor het verzekeren van de inboedel. Als eigenaar verzekert u het pand zelf.

Sta ook stil bij het arbeidsongeschiktheidsrisico

Door ziekte of een ongeval kunt u arbeidsongeschikt raken. Werknemers hebben vervolgens recht op een WIA-uitkering en ondernemers dekken het risico zelf af met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De WIA heeft als nadeel dat het maar een basisregeling is met veel haken en ogen. Ook de arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt maar een deel van het inkomen af met vaak ook nog een wachttijd. Of er volgt maar een gedeeltelijke uitkering omdat u (volgens deskundigen) nog deels in staat bent om te werken. Overweeg een woonlastenverzekering naast de al bestaande voorziening tegen arbeidsongeschiktheid.

Laat bij uw overlijden de nabestaanden financieel verzorgd achter

Na uw overlijden gaan uw bezittingen en schulden over op de erfgenamen. Met de hypotheeklasten is het nog maar de vraag of de erfgenamen de hypotheeklasten kunnen dragen. Daarom eisen geldverstrekkers vaak een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering keert uit bij overlijden van de verzekerde. Met de uitkering kan de hypotheek (gedeeltelijk) worden afbetaald. Maar geldverstrekkers eisen maar een gedeeltelijke aflossing. Waarschijnlijk is een volledige aflossing noodzakelijk om de nabestaanden verzorgd achter te laten. Of is zelfs nog een hoger verzekerd bedrag wenselijk. Laat u hierin goed adviseren.

Houd bij het afsluiten van de hypotheek rekening met de toekomstplannen

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt uitgegaan van een momentopname. Als u toekomstplannen heeft moet de hypotheek daarop afgestemd worden. U wilt bijvoorbeeld eerder stoppen met werken of u wilt het huis weer verkopen over een aantal jaren. Dit zijn omstandigheden waar u een hypotheek op kunt afstemmen. Ook de gekozen geldverstrekker kan hierin belangrijk zijn. Wij kunnen u helpen met de hypotheek, en wij weten welke verzekeringen strikt noodzakelijk en wenselijk zijn.

Wilt u weten of uw hypotheek nog goed afgestemd is op uw toekomst? Wij kunnen u hierin een advies op maat geven.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer