fbpx
Home » Huurt u duur? Mogelijk gaat het kopen van een huis dan toch lukken
Team VMA
Thomas van Marle

Bel Vincent op 06 – 15 625 324

11

Februari 2022

Hypotheken
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Huurt u duur? Mogelijk gaat het kopen van een huis dan toch lukken

U kunt in de situatie terechtkomen dat u wel een huis kunt huren voor €1.250 per maand, maar geen huis kunt kopen waaruit een hypotheeklast komt van €1.000 per maand. Geldt dat ook voor u? Misschien is deze pilot iets voor u. Duurhuurders krijgen als proef een hogere hypotheek op het inkomen.

Banken zijn kritisch bij het verstrekken van een hypotheek. Dat is een bewuste keuze, want een huizenkoper moet na de aankoop financieel niet klem zitten. Door de sterk gestegen huizenprijzen kunnen potentiële kopers steeds moeilijker een huis kopen. Door spaargeld op te bouwen, komen er meer mogelijkheden. In de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen dermate hard gestegen, dat het sparen voor het kopen van een huis niet meer lukt. Vooral starters op de huizenmarkt blijven op deze manier achter de feiten aanlopen.

Wat houdt de pilot gericht op duurhuurders in?

Onder de naam ‘Duurhuur’ kunnen huurders die veel per maand betalen maar eigenlijk een huis willen kopen, mogelijk toch toeslaan. In het geval ze niet in aanmerking komen voor een hypotheek met vergelijkbare kosten, kunnen ze deelnemen aan het project. De pilot is een initiatief van een aantal banken samen met Vereniging Eigen Huis en NHG. Door het leveren van maatwerk oplossingen moet het financieren van een koophuis toch mogelijk worden. Er zijn in Nederland meer dan een half miljoen duurhuurders, waarvan een groot deel meer dan een derde van het inkomen uitgeeft aan het wonen.

Wat zijn de voorwaarden om deel te nemen aan ‘Duurhuur’?

Huurders die deel willen nemen aan het project moeten voldoen aan voorwaarden. Geïnteresseerden moeten aantonen dat ze al minimaal drie jaren een hoge huur kunnen betalen, zonder dat het ten laste gaat van het spaargeld. De hoge huur mag ook geen schulden veroorzaakt hebben. Aanvullend moet het inkomen stabiel zijn. Ook wordt een goed betaalverleden van de huur meegenomen als voorwaarde.

Duur huren is niet hetzelfde als duur kopen

Er is een groot verschil tussen de maandelijkse huur en de maandelijkse hypotheeklasten waar u rekening mee moet houden. Bij een sterke daling van het inkomen, kunt u een huurwoning na een opzegtermijn beëindigen. Zo eenvoudig gaat het niet met een koopwoning. Deze kunt u weer verkopen, maar bij dalende huizenprijzen kan dit een probleem opleveren. Ondanks dat kan het nog steeds verstandig zijn om deel te nemen aan de pilot. Na het inwinnen van een degelijk advies van onze adviseurs, zijn de risico’s te verkleinen.

Hoe kunt u deelnemen aan de pilot?

De pilot loopt via de onafhankelijke adviseurs die zijn aangesloten bij BLG Wonen, Aegon en ING. In maart komt daar ook nog de geldverstrekker Florius bij. De adviseur kan beoordelen of u in aanmerking komt voor de pilot. Wij zijn één van deze onafhankelijke adviseurs, dus u kunt bij ons terecht. Wij kunnen u helpen met een hypotheek. Ook als u niet voldoet aan de voorwaarden binnen de pilot. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. In een persoonlijk gesprek nemen wij graag de opties met u door.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer