fbpx
Home » Huis verduurzamen – Wat is er mogelijk met de hypotheek?
Team VMA
Thomas van Marle

Bel Jack op
06 – 53 233 681

18

Januari 2023

Hypotheken
Tips

door Jack van Marle

Blog

Huis verduurzamen – Wat is er mogelijk met de hypotheek?

Door de hoge energieprijzen verdient u duurzame investeringen in uw huis snel weer terug. Uw huis verduurzamen is wel kostbaar. U moet namelijk eerst hoge kosten maken om de investering daarna door een lagere energierekening weer terug te verdienen. Met een extra hypotheek kunt u de overwaarde gebruiken voor het verduurzamen.

Het isoleren van een huis en het plaatsen van zonnepanelen heeft meerdere voordelen. De financiële voordelen zijn een besparing op de energierekening en een groener huis zal bij verkoop waarschijnlijk een hogere verkoopopbrengst opleveren. Door de maatregelen in uw huis kunt u namelijk het energielabel verbeteren, en een huis met een betere energielabel, ligt beter in de markt. Daarnaast draagt u door het verduurzamen ook een steentje bij aan het terugdringen van de gevolgen voor het milieu.

Energierekening blijft ook in de toekomst hoog

Energie verbruiken in uw huis is kostbaarder geworden. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Voordat de oorlog uitbrak waren de kosten van energie namelijk ook al aan het oplopen. Naar verwachting blijven de energiekosten hoog, ook na het stoppen van de oorlog. Door belastingheffing in de energierekening wordt namelijk de transitie naar duurzame energiebronnen gefinancierd. Er blijft dus een financiële druk om uw huis te verduurzamen.

Niet alleen bij de aankoop kunt u extra lenen om uw huis groener te maken

Kopers van een huis kunnen extra budget van de bank krijgen voor energiebesparende maatregelen in het huis. Normaal gesproken kunt u maximaal 100% van de waarde van het huis aan hypotheek krijgen. De bank is bereid om u 106% te lenen, indien het meerdere boven de 100% wordt gebruikt voor duurzame maatregelen. Huizenbezitters kunnen ook een extra hypotheek op het huis opnemen. Ook dan kunt u een lening afsluiten die de waarde van het huis overtreft, maar door de sterk gestegen huizenprijzen hebben de meeste huiseigenaren nu voldoende overwaarde in het huis.

Hoe kunt u de overwaarde benutten?

Met een extra hypotheek op uw huis kunt u de overwaarde in uw huis nuttig inzetten. Voor het verduurzamen neemt u bijvoorbeeld een extra hypotheek van €30.000, waarmee u het huis optimaal kunt isoleren en over kunt gaan naar duurzame manieren van verwarmen van het huis. Een bank verstrekt u een extra lening en dat geld is vervolgens volledig beschikbaar voor het groener maken van het huis. Hiervoor moet u opnieuw naar de notaris en ook maakt u kosten voor het regelen van de financiering en het taxeren. Uiteraard moet uw inkomen hoog genoeg zijn voor het dragen van de hypotheeklasten na het afsluiten van de tweede hypotheek.

Uw huis verduurzamen met hogere hypotheeklasten en een lagere energierekening

Door de extra hypotheek stijgen uw hypotheeklasten. Daar staat tegenover dat de energierekening zakt. Niet alleen nu, maar ook voor de toekomst wordt u minder afhankelijk van het energiebedrijf en van de tarieven voor energie. De truc is om met de besparing aan energielasten de hypotheeklasten te betalen. Het voordeel wordt nog groter als de energiekosten ook in de toekomst sterk blijven stijgen. Daarnaast zorgt u ook nog eens voor een huis met een beter energielabel.

Voordat u plannen maakt, kunt u het beste eerst een afspraak maken met een energieadviseur. De adviseur kan aangeven hoe u het hoogste rendement krijgt per geïnvesteerde euro. Wij helpen u vervolgens om het benodigde bedrag uit de overwaarde op te nemen. Zo bereidt u uzelf en uw huis voor op de toekomst.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer