fbpx
Home » Hoeveel overwaarde heeft u in uw huis?

Bel Jack op
06 – 53 233 681

28

FEBRUARI 2020

Hypotheek
Tips

door Jack van Marle

Blog

Hoeveel overwaarde heeft u in uw huis?

Heeft u uw huis gekocht in 2013? Volgens woningmarktonderzoeker Calcasa heeft u dan gemiddeld een overwaarde van €97.000. Wat kunt u doen met de overwaarde in uw huis?

Op twee manieren bouwt u overwaarde op in uw huis. Ten eerste door het aflossen op de hypotheekschuld en ten tweede door een stijging van de waarde van uw huis. Door de sterke stijging van de huizenprijzen in de afgelopen jaren, heeft vooral de stijgende waarde een groot effect. Volgens het CBS lagen de huizenprijzen in december vorig jaar 6,5% hoger in vergelijking met de gemiddelde waarde van december 2018. Uitgaande van een waarde van €300.000 in december 2018, had u per december 2019 een gemiddelde stijging van de overwaarde van €19.500.

Wat zijn de mogelijkheden met de overwaarde?

U hoeft niets met de overwaarde. U kunt het gewoon in de stenen laten om er op latere leeftijd van te profiteren. U kunt de overwaarde ook gebruiken voor het financieren van een verbouwing of u kunt uiteindelijk uw pensioeninkomen ermee aanvullen. Heeft u plannen voor het kopen van een ander huis of een tweede huis? De overwaarde in de huidige woning kunt u dan gebruiken voor het deels betalen van de koopsom van de woning. Een aantal opties lichten wij toe.

Overwaarde inzetten voor een verbouwing

Heeft u een ingrijpende en kostbare verbouwing gepland? U kunt de verbouwing laten financieren in een hypotheek. U vestigt dan een tweede hypotheek op het huis. Uw huis is hiervoor het onderpand, dus kunt u tegen een gunstige hypotheekrente geld lenen. Uiteraard stijgen doordoor de maandlasten, maar met de huidige lage hypotheekrente zijn de maandlasten waarschijnlijk te overzien.

Met de overwaarde een tweede huis kopen

Met een substantiële overwaarde kunt u er ook voor kiezen om te investeren in een tweede woning. Deze kunt u weer verhuren voor een goed rendement op het geld. Op deze manier gebruikt u het geld voor het maken van rendement. Wij zijn ook gespecialiseerd in het financieren van beleggingspanden, dus wij kunnen u helpen met de hypotheek, bijvoorbeeld bij NIBC, Domivest of RNHB.

Met de overwaarde uw pensioeninkomen aanvullen

Zodra u met pensioen gaat kunt u uw huis verkopen en met de uitgekeerde overwaarde uw pensioeninkomsten aanvullen. Maar het kan ook anders. Met een opeethypotheek kunt u in het huis blijven wonen en weer een (extra) hypotheekschuld op het huis nemen. Het geleende bedrag krijgt u uitgekeerd en kunt u gebruiken voor vakanties of u kunt het zelfs gebruiken om eerder te stoppen met werken.

Van de opgebouwde overwaarde kunt u op meerdere manieren profiteren. Maar een goed onderbouwd advies hierover is de eerste stap. Een huis is namelijk een belangrijk onderdeel van uw financiële planning. Wij weten goed waar de mogelijkheden liggen en hoe u het maximale uit de overwaarde haalt.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer