fbpx
11

Januari 2019

Hypotheek
Tips

door Jack van Marle

Blog

Hoe omgaan met de eigen woning bij een echtscheiding?

Een echtscheiding is emotioneel zeer zwaar. Daar komt nog bij dat er ook financieel het nodige te regelen is. Vooral de eigen woning is een heet hangijzer. Wat zijn de mogelijkheden met de eigen woning?

Bij het kopen van een huis houdt u geen rekening met een echtscheiding. Logisch, want daar gaat u niet vanuit. Hoe de bezittingen en de schulden verdeeld worden is afhankelijk van het huwelijksregime.

Er zijn twee mogelijkheden

  • U bent gehuwd in gemeenschap van goederen;
  • Het huwelijk is gesloten onder huwelijkse voorwaarden.

Is het huwelijk gesloten zonder eerst een bezoekje te brengen aan de notaris? Dan is er sprake van een huwelijk in gemeenschap van goederen. Het huis is in dat geval een gemeenschappelijk bezit. Bij een echtscheiding heeft ieder recht op de helft van de waarde en de schuld. Bij huwelijkse voorwaarden kan het anders vastgelegd zijn.

Is uw huwelijk gesloten na 1 januari 2018? In dat geval is er geen sprake van gemeenschap van goederen, maar een beperkte gemeenschap van goederen. Eigendommen die de partners al hadden voor het sluiten van het huwelijk blijven persoonlijke bezittingen. Dit kan dus ook een eigen woning zijn.

Is het huis een gemeenschappelijk bezit?

Eén van beide kan na de scheiding het huis alleen op naam krijgen, maar de vertrekkende partner moet wel gecompenseerd worden voor de overwaarde. Het is ook nog maar de vraag of één van beide het huis op naam kan krijgen. Dat zal vooral spelen als het huis gekocht is op het gezamenlijke inkomen. Voor het uitkopen kunt u een extra hypotheek op het huis vestigen. Als het huis geen gemeenschappelijk bezit is, blijft de woning ook na de echtscheiding het eigendom van de  oorspronkelijke eigenaar.

De hypotheekschuld kan ook hoger zijn dan de verkoopwaarde

De huizenprijzen stijgen gemiddeld weer, maar toch kan een huis ook ‘onder water’ staan. Met andere woorden, de schuld op het huis is groter dan de verkoopwaarde van het huis. In dat geval heeft de partner die het huis op naam krijgt, recht op een compensatie van de ex-partner die het huis niet op naam krijgt. Dit is lastig of niet te financieren. Kiezen voor verkoop kan de enige optie zijn. Heeft u een NHG-hypotheek? Mogelijk kunnen de restschulden kwijt worden gescholden.

Het huis toch maar verkopen

Bij verkoop wordt de overwaarde in het huis omgezet in te verdelen euro’s. Met de verkoopopbrengst wordt de hypotheekschuld afbetaald en worden de kosten verrekend. Het meerdere komt ten goede aan de ex-partners.

Op hoofdlijnen lijkt het verdelen van een huis bij een echtscheiding eenvoudig, maar in de praktijk blijkt vaak het tegendeel. Er zijn vaak omstandigheden die het verdelen van de eigen woning lastiger maken. Het huis is bijvoorbeeld gekocht met een erfenis van één van de partners. Als op de erfenis een uitsluitingsclausule van toepassing is, wordt het verdelen van de eigen woning lastiger. Of het huis is privébezit van een van de partners, maar de ander heeft wel geïnvesteerd bij een verbouwing van het huis. Dat soort situaties maakt het verdelen van de eigen woning altijd maatwerk.

Gaat u scheiden of heeft u een inhoudelijke vraag over uw hypotheek? Wij plannen graag een afspraak met u in om de mogelijkheden door te spreken.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer