fbpx
Home » Hoe groot is het effect van een lening op de maximale hypotheek?

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

16

Juli 2021

Hypotheken
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Hoe groot is het effect van een lening op de maximale hypotheek?

Wat u maximaal aan hypotheek kunt krijgen hangt af van de hoogte van uw inkomen. Sommige maandelijkse verplichtingen verlagen het maximumbedrag. Een lening op uw naam zorgt voor een sterke daling van de maximale hypotheek. Hoe groot is het effect van een lening op de maximale hypotheek? Door maandelijkse financiële verplichtingen kunt u minder uitgeven aan woonlasten. Bijvoorbeeld partneralimentatie en schulden zorgen voor een lagere maximale hypotheek. Hierbij moet u weten dat schulden een ruim begrip is. De meeste mensen hebben meer schulden dan ze verwachten.

Welke financiële verplichtingen tellen mee als schulden?

Onder schulden vallen doorlopende kredieten en persoonlijke leningen, maar bijvoorbeeld ook studieschulden, het rood kunnen staan bij de bank en een telefoon die u financiert in een telefoonabonnement. Ook de lasten voor een private lease contract voor het leasen van een auto worden deels gezien als schulden. Van het leasebedrag wordt namelijk 65% van het bedrag gezien als een lening en dus wordt deze geregistreerd bij het BKR. Als u op de lopende betaalrekening €1.000 rood mag staan, staat dit bedrag geregistreerd bij het BKR. Ook als u nooit rood staat.

Een lening is vastgelegd voor het oorspronkelijke bedrag

Stel, u heeft in 2018 een persoonlijke lening afgesloten voor een bedrag van €10.000. In de afgelopen jaren heeft u hierop afbetaald en de schuld bedraagt nu nog €6.000. Bij het BKR blijft het bedrag van €10.000 staan, tot de schuld volledig is afbetaald. Dus ook als u nog maar een schuld heeft van €1.000, houdt de geldverstrekker rekening met de schuld van €10.000.

Hoeveel effect heeft een schuld op de maximale hypotheek?

Het hebben van een schuld van €10.000 zorgt helaas niet voor een €10.000 lagere maximale hypotheek. Het effect is namelijk veel groter dan dat. Hoeveel lager de maximale hypotheek uitvalt, hangt af van verschillende factoren. Als voorbeeld kunnen we een indicatie geven. Door de lening van €10.000, kunt u bijvoorbeeld €35.000 minder aan hypotheek krijgen. Voordat u een hypotheek aanvraagt kan het dus verstandig zijn om eerst uw schulden af te lossen.

Ook een studieschuld zorgt voor een lagere maximale hypotheek

Voor afgestudeerden is het tegenwoordig gebruikelijk om een studieschuld op naam te hebben. De terugbetaalregeling is zeer gunstig, maar toch zorgt het voor een lagere maximale hypotheek. Met de gunstige regeling voor het terugbetalen is wel rekening gehouden. Een studieschuld heeft minder invloed op de maximale hypotheek dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Wij kunnen voor u berekenen wat u maximaal kunt lenen ondanks de studieschuld.

Heeft u binnenkort een hypotheek nodig? Vraag alvast de BKR registraties op

Door u vooraf alvast te verdiepen in de registraties op uw naam, kunt u leningen van uw naam verwijderen of in ieder geval het effect van schulden verlagen. U kunt nu bijvoorbeeld maximaal €2.500 rood staan op de betaalrekening. Door dit te verlagen naar €1.000, kunt u een hogere hypotheek krijgen. Of u heeft nog een lening op uw naam openstaan waar geen schuldbedrag meer in zit. Deze kunt u laten beëindigen. Wacht hier niet mee tot u een hypotheek nodig heeft, want het verwijderen van een registratie bij het BKR kan weken de tijd kosten. Let wel op, want studieschulden staan niet geregistreerd, maar moeten wel worden opgegeven bij het aanvragen van een hypotheek. Heeft u een huis op het oog en bent u benieuwd wat een hypotheek aan maandlasten gaat opleveren? Wij berekenen het graag voor u.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer