fbpx
Home » Hoe financier je een beleggingspand?
25
Januari 2018
Vastgoedhypotheek
door Vincent van Marle

Blog

Hoe financier je een beleggingspand?

Bij het investeren van uw vermogen wilt u een goed rendement en een beheersbaar risico. Vastgoed zorgt voor een goed rendement over de afgelopen jaren gerekend. Wist u dat u het kopen van een investeringspand ook (deels) kunt financieren met een hypotheek? Ook voor particulieren die een pand willen verhuren zijn er mogelijkheden.

In steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen zijn sinds 2013 de huizenprijzen alweer sterk aan het stijgen. Dat wordt veroorzaakt door een ernstig tekort aan woonruimte in deze steden. Dat zien we terug in de ontwikkeling van de huizenprijzen. Prijsstijgingen van 10 procent of meer in één jaar kijkt niemand meer van op. Ook met een lager rendement is het nog steeds een goede investering, want de huizen zijn voor een goede prijs te verhuren. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Wat is een vastgoedhypotheek?

Een vastgoedhypotheek maakt investeren in vastgoed mogelijk. U investeert een beschikbaar kapitaal en met een vastgoedhypotheek kunt u het restende deel van de investering financieren. U betaalt de helft van de investering bijvoorbeeld uit eigen middelen en de rest financiert u. De betaalde rente over deze hypotheekvorm is niet aftrekbaar van het inkomen, maar met de zeer lage hypotheekrentes is het goed betaalbaar. Binnen deze hypotheekvormen wordt er niet moeilijk gedaan over het verhuren van het pand. Koopt u een huis voor uw studerende kinderen? Een 70% financiering is in dat geval mogelijk.

Op twee manieren rendement pakken

Een huis van 70 tot 100 m2 verhuren levert bijvoorbeeld in Groningen al gauw een huuropbrengst op van €900 tot €1.300 per maand. Naast een beleggingsrendement kunt u mogelijk ook nog profiteren van een dergelijke huuropbrengst.Stel, na twee jaren besluit u weer te verkopen. Uitgaand van de stijging in de afgelopen jaren, kunt u op een overwaarde rekenen tot wel 20%. Uiteraard geeft het bezitten van het huis ook weer kosten voor onderhoud en de hypotheek, maar een goed rendement is zeker haalbaar.

Wat zijn de verwachtingen voor de huizenprijzen in 2018?

Zekerheid krijgt u hier niet over, maar er zijn wel goed onderbouwde verwachtingen door economen uitgesproken. In 2017 zijn de gemiddelde huizenprijzen volgens het CBS met 7,5% gestegen. Dit zijn de landelijke resultaten. Vooral voor de grote steden zijn de rendementen hoger. Maar resultaten uit het verleden zeggen niets over de toekomst. Economen van ABN Amro en de ING verwachten voor 2018 een stijging van 6%. Bij de Rabobank zijn ze iets optimistischer met een voorspelling van 7%.

De verwachtingen lijken goed en het lenen is nu erg goedkoop. De combinatie van een lage hypotheekrente en stijgende huizenprijzen is goed voor investeerders in vastgoed. Uiteraard blijft u wel een risico lopen. De huizenprijzen kunnen tegen de verwachtingen in van de één op de ander dag weer dalen. Maar dat is ook het principe van het beleggen. Graag vertellen wij u wat de mogelijkheden zijn en waar de kansen op de huizenmarkt liggen.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer