fbpx
Home » Het voordeel van het oversluiten is vaak groter dan de boeterente

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

25

Juni 2021

Hypotheken
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Het voordeel van het oversluiten is vaak groter dan de boeterente

Door de uitzonderlijk lage hypotheekrente van dit moment betaalt u een boeterente bij het oversluiten van de hypotheek. Bij een groot verschil tussen uw huidige hypotheekrente en de marktrente, kan de boeterente in de tienduizenden euro’s lopen. Een hoge boeterente betekent vaak niet dat het oversluiten van de hypotheek niet verstandig is. Stel u heeft nu een te betalen hypotheekrente van 4%. De rente staat nog voor een periode van 5 jaar vast. Uw huidige geldverstrekker wil meewerken aan het oversluiten, maar het financieel nadeel door het oversluiten willen ze gecompenseerd krijgen.

Waarom rekenen geldverstrekkers een boeterente?

Bij het afsluiten van de hypotheek heeft u met de bank een afspraak gemaakt over de hoogte van de hypotheekrente. U heeft bijvoorbeeld in 2011 uw huidige hypotheek afgesloten. U heeft toen afgesproken om de hypotheekrente voor 20 jaar vast te zetten tegen een rente van 4%. In het geval de rente in de afgelopen 10 jaren was gestegen, bleef u de afgesproken 4% betalen. De hypotheekrentes zijn juist sterk verlaagd. Nu is het in het voordeel van de geldverstrekker om vast te houden aan het contract.

Hoe wordt de boeterente berekend?

Voor de berekening gaat de geldverstrekker berekenen hoeveel rente-inkomsten mis worden gelopen door het oversluiten. Voor de berekening wordt uitgegaan van uw huidige hypotheekrente en deze wordt vergeleken met de marktrentes. Stel de hypotheekrente staat nog 5 jaar vast. In dat geval gaat de geldverstrekker uw huidige hypotheekrente afzetten tegen wat nu als rente geldt voor een rentevast periode van 5 jaar (de resterende rentevast periode). Het verlies aan inkomsten gaat de geldverstrekker in één keer in rekening brengen.

U heeft recht op een uitleg over de hoogte van de boeterente

Bij het oversluiten van uw hypotheek mag uw huidige bank niet zomaar een willekeurig bedrag aan boeterente bij u in rekening brengen. Dit bedrag moet onderbouwd worden met een berekening. Hoe de boeterente moet worden berekend zijn ook regels over geformuleerd. U hoeft in ieder geval geen boeterente te betalen over het bedrag dat u jaarlijks boetevrij mag aflossen. Dat betreft meestal een bedrag ter hoogte van 10% van de oorspronkelijke hypotheekschuld. U heeft het recht op het ontvangen van de onderbouwde berekening.

Het voordeel van het oversluiten is vaak groot

Ondanks een hoge boeterente kan het oversluiten vaak toch uit. Onze hypotheekadviseurs kunnen voor u berekenen of het oversluiten voor u zin heeft. Als de kosten de baten overtreffen, laat u het zoals het nu is. In de meeste gevallen kan er toch voordeel worden behaald in de maandlasten. Het voordeel is echter nog groter dan dat alleen. Door het oversluiten kunt u de huidige lage hypotheekrente ook gelijk voor tientallen jaren weer vastzetten.

De kosten voor het oversluiten van de hypotheek zijn aftrekbaar

De betaalde kosten voor het oversluiten kunt u in mindering brengen op het inkomen. U krijgt dus een deel van de betaalde kosten terug van de Belastingdienst. Dit maakt het oversluiten van de hypotheek nog gunstiger. Als u deze kosten in de hypotheek meefinanciert, kunt u de betaalde hypotheekrente over dit deel niet jaarlijks in aftrek brengen. Alleen in het jaar van het oversluiten profiteert u van het fiscaal voordeel. Heeft u vragen over het oversluiten van uw hypotheek, of wilt u weten of het oversluiten ook voor u zin heeft? Wij zoeken het graag voor u uit.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer