fbpx
Home » Het kopen van een huis uitstellen?

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

02

Juli 2021

Hypotheken
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Het kopen van een huis uitstellen?

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren erg hard gestegen. Als de prijzen te hard stijgen, kan er een natuurlijke correctie ontstaan. Om die reden kunt u besluiten om het kopen van een huis nog uit te stellen. Helaas is niet in te schatten of het ook echt verstandig is. Na de uitbraak van het coronavirus in Nederland begin 2020 was de voorspelling dat dit effect zou hebben op de huizenprijzen. Economen voorspelden een daling van de huizenprijzen in 2020, maar het pakte volledig anders uit. In 2020 zijn huizen juist gemiddeld meer dan 10% duurder geworden. Ook in de jaren daarvoor werd al gewaarschuwd dat er veel ‘lucht’ zit in de huizenprijzen. Ook voor de komende jaren worden weer stijgende huizenprijzen verwacht. Het kopen van een huis kunt u beter niet uitstellen om de verkeerde redenen.

Wat zijn de verwachtingen voor 2021?

Niemand kan met zekerheid zeggen hoe de prijzen zich ontwikkelen de komende jaren. Economen wagen zich wel aan verwachtingen voor dit jaar en het jaar 2022. Bijvoorbeeld door een nieuwe coronagolf kan het volledig anders lopen. Economen van de Rabobank verwachten dat de huizenprijzen in 2021 met bijna 11% stijgen. In 2022 zet de stijging door, maar wel in mindere mate. De stijging zou uitkomen op 4,6%. De economen van ABN Amro en ING verwachten ook een verdere stijging, echter wel met lagere percentages. De economen van de drie grote banken liggen wel op één lijn wat betreft een verdere stijging van de prijzen.

Het lenen is iets duurder geworden

De hypotheekrentes zijn nog steeds erg laag, maar ze zijn wel licht gestegen. Het gaat vaak om zeer kleine stijgingen. De hypotheekrente voor 20 jaar vast stijgt bijvoorbeeld van 1,25% naar 1,28%. Als we de percentages vergelijken met jaren geleden, blijven de rentes extreem laag. In het jaar 2011 kreeg u nog een hypotheekrente van ongeveer 5,5% voor een rentevast periode van 20 jaar. Bij een verdere stijging van de hypotheekrente wordt het lenen van geld steeds duurder. Toch is de verwachting dat de hypotheekrentes nog maanden of zelfs jaren zeer laag blijven.

Het kopen uitstellen omdat huizen nu te duur zijn

In vergelijking met jaren geleden zijn huizen nu erg duur. Dat komt mede door schaarste. Er zijn meer potentiële kopers dan verkopers. Wachten op dalende prijzen is niet zonder risico’s. Een huis kostte begin 2021 volgens het CBS gemiddeld €334.000. Uitgaande van de voorspellingen van de Rabobank stijgen de huizenprijzen in 2021 met 10,9%. Een huis zou dan eind 2021 kosten: €370.406 en eind 2022: €387.445. Een gemiddelde woning zou dus een halve ton meer kosten. Huizen zijn duur, maar ze kunnen nog veel meer in waarde stijgen.

Ook door aflossingen bouwt u overwaarde op

De moderne hypotheken bevatten maandelijkse aflossingen op de hypotheekschuld. Hierdoor bent u beter bestand tegen waardedalingen. Ook bij een daling van de huizenprijzen valt de financiële schade mee zolang u het huis niet verkoopt. Met de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek lost u de volledige schuld af gedurende de looptijd. Hierdoor is het kopen van een huis op de langere termijn een goede investering, zelfs bij dalende huizenprijzen. Blijf vooral logisch nadenken met betrekking tot het kopen van een huis en neem eventueel contact op met een aankoopmakelaar. De ontwikkelingen van de prijzen zijn niet te voorspellen maar mocht u nu een woning kopen, dan profiteert u in ieder geval wel van de zeer lage hypotheekrentes. Wilt u meer informatie inwinnen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer