fbpx
Home » Help! Mijn aflossingsvrije hypotheek moet worden afgelost

19

November 2018

Hypotheek
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Help! Mijn aflossingsvrije hypotheek moet worden afgelost

Waarom is de juridische einddatum van een hypotheek belangrijk?

Een hypotheek heeft een juridische einddatum. Per deze datum loopt de verstrekte lening af. In een hypotheekakte lijkt het opnemen van een einddatum maar een formaliteit, maar dat hoeft het niet te zijn.

Vooral bij een aflossingsvrije lening kan dit tot een vervelende situatie leiden.

De meeste hypotheken worden afgesloten met een looptijd van 30 jaren. Er kan verwarring ontstaan omdat er ook nog een zogenaamde rentevast periode bestaat, maar dit heeft alleen maar betrekking op de hoogte van de hypotheekrente. U spreekt bijvoorbeeld met de bank af dat de hypotheekrente vaststaat voor een periode van 10 of 20 jaren. Er zijn twee verschillende einddata, namelijk de economische en de juridische einddatum.

Wat is het verschil tussen de economische en de juridische einddatum?

Een hypotheek kan een kortere economische looptijd hebben. Dit is namelijk de looptijd volgens het aflosschema. Vaak lopen deze periodes gelijk aan elkaar. Bijvoorbeeld een lineaire hypotheek zorgt voor een volledige aflossing van de hypotheekschuld in 30 jaren. Dan zal de economische en de juridische einddatum overeenkomen.

Wat kan het probleem zijn met de juridische einddatum?

U sluit bijvoorbeeld een hypotheek af met een aflossingsvrij deel. De juridische einddatum is over 30 jaren. Na 30 jaren loopt het contract met de geldverstrekker af. U kunt er vervolgens vanuit gaan dat de geldverstrekker de hypotheek verlengt, maar gaat dat ook echt gebeuren? Om verschillende redenen kan hier een kink in de kabel ontstaan. De geldverstrekker verstrekt bijvoorbeeld geen hypotheken meer, of ze willen de lening niet opnieuw verstrekken om een bepaalde financiële reden.

Wat als een nieuwe hypotheek niet meer mogelijk is?

Het ligt voor de hand dat u bij het bereiken van de juridische einddatum de hypotheek gewoon weer kunt verlengen bij dezelfde geldverstrekker. Als het niet lukt is het zoeken naar een andere oplossing. Uiteraard hoeft u dat niet zelf te doen. Wij helpen u graag in deze zoektocht.

Wat is de grootste hindernis?

Vanaf 2034 bereiken veel aflossingsvrije hypotheken de juridische einddatum. Als het verlengen van de hypotheek bij de huidige geldverstrekker niet mogelijk is, kunt u overstappen naar een andere bank. De nieuwe bank gaat wel toetsen of het inkomen toereikend is voor het gewenste hypotheekbedrag. Ook zal er rekening worden gehouden met de hoogte van het inkomen na pensionering.

U kunt natuurlijk ook nu al door ons laten toetsen in hoeverre u tegen een probleem aan loopt met de aflossingsvrije hypotheek en de juridische looptijd. Op verschillende manieren zijn de toekomstige ‘problemen’ nu al te tackelen. Komt ook nog eens mooi uit, want de hypotheekrentes staan op dit moment historisch laag. Kunt u gelijk een aantrekkelijke rente kiezen voor een lange periode.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer