fbpx
Home » Er worden vooral hypotheken afgesloten door oversluiters
Team VMA

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

26

November 2021

Hypotheken
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Er worden vooral hypotheken afgesloten door oversluiters

De huizenverkoop is teruggelopen, maar er worden toch steeds meer hypotheken afgesloten. Dat wordt veroorzaakt doordat steeds meer huiseigenaren hun hypotheek oversluiten. Er zijn nu meer oversluiters door een stijgende hypotheekrente. Waarom is dit een goed moment om uw hypotheek tegen het licht te houden? Sinds oktober zijn de hypotheekrentes licht aan het stijgen. Het gaat vaak om kleine verhogingen van bijvoorbeeld 0,05 procentpunt of zelfs nog minder. Er is ook een geldverstrekker die forsere verhogingen doorvoert, namelijk van 0,15 procentpunt op de langere rentevast periodes. Nog steeds zijn de hypotheekrentes zeer laag. U kunt de hypotheekrente nu voor 20 jaar vastzetten tegen een tarief van minder dan 1,5% (hypotheek met NHG). De rentes zijn al gestegen, maar het oversluiten van een hypotheek is nog steeds aantrekkelijk.

Er worden minder huizen verkocht en meer hypotheken afgesloten

Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat er in het derde kwartaal van 2021 ruim 13% minder huizen verkocht zijn in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Toch worden er steeds meer hypotheken afgesloten. Deze hypotheken worden niet gebruikt voor het kopen van een ander huis, maar voor het financieren van een verbouwing of voor het oversluiten van de huidige (te dure) hypotheek. Huiseigenaren met een hoge hypotheekrente willen de stijging van de hypotheekrente niet langer afwachten en slaan nu toe.

Een verdere stijging van de hypotheekrente geeft een kleiner voordeel bij het oversluiten

Als de hypotheekrentes de komende maanden sterk stijgen, heeft dit tot gevolg dat het oversluiten van een hypotheek minder interessant wordt. Het positieve effect is een dalende boeterente, maar onder de streep bent u waarschijnlijk slechter uit als de rentes bijvoorbeeld een half procent hoger liggen dan nu het geval is. Wacht dus niet langer met het oversluiten van uw hypotheek.

Het oversluiten doet u ook voor de langere termijn

Door het oversluiten kunt u de maandlasten verlagen, maar er is nog een groot voordeel. U kunt de lage hypotheekrente van nu gelijk voor bijvoorbeeld tien of twintig jaar vastzetten. Stel, de hypotheekrente stijgt nu en blijft de komende jaren stijgen. Als uw huidige rentevast periode over vijf jaar afloopt, moet u mogelijk kiezen voor een veel hogere hypotheekrente voor de toekomst. Door het vastzetten van de lage rente van nu, kunt u er ook in de toekomst nog baat bij hebben.

Hypotheek oversluiten en maandelijks geld terugkrijgen van de Belastingdienst

Het oversluiten van uw hypotheek brengt hoge kosten met zich mee. Het gaat bijvoorbeeld om de advies- en bemiddelingskosten en de boeterente. Deze uitgaven kunt u meenemen in de belastingaangifte over het betreffende jaar van het oversluiten. Als u de hypotheek oversluit in het eerste kwartaal van 2022, kunt u gelijk via een voorlopige teruggave een deel van de kosten terugkrijgen van de Belastingdienst. Zo hoeft u niet lang te wachten op de teruggave van de Fiscus. Wilt u meer weten over het oversluiten van uw hypotheek of over het financieren van een verbouwing met een extra hypotheek? Wij kunnen u er alles over vertellen en ook gelijk berekenen wat de gevolgen zijn voor de maandlasten.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer