fbpx
Home » Energielabel wordt belangrijker voor de maximale hypotheek
Uw huis verduurzamen met een tweede hypotheek

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

31

Juli 2023

Hypotheek
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Uw huis verduurzamen met een tweede hypotheek

Het energielabel is de laatste jaren belangrijker geworden door de gestegen energiekosten. Vanaf 2024 kunt u mogelijk meer lenen als u een huis koopt met een goed energielabel of als u wilt verduurzamen. Hoe groot worden de verschillen in het maximale leenbedrag tussen woningen met verschillende energielabels.  

In het najaar van 2022 zijn de energieprijzen hard gestegen. Sindsdien zijn de prijzen weer gezakt, maar ze zijn nog steeds hoog. Het belang van een energiezuinige woning is groot, en dat gaat nu ook effect hebben op het bedrag dat u maximaal kunt lenen in een hypotheek. Nog een extra reden om te verduurzamen. 

Wat zijn de plannen?

Het Nibud adviseert het ministerie van Financiën jaarlijks over de leennormen van het nieuwe jaar. Het advies is meestal gericht op het verlagen van de leennormen. Voor het jaar 2024 zijn er plannen vanuit het ministerie om het maximale leenbedrag ook afhankelijk te maken van het energielabel. Een slechter energielabel zorgt namelijk gemiddeld voor een hogere energierekening. Daarnaast wordt er gehoopt op een bijkomend effect, namelijk het stimuleren van het verduurzamen van huizen. De plannen zijn nog niet definitief, maar ze gaan waarschijnlijk wel door.

Wat zijn de gevolgen bij het kopen van een woning?

Voor het kopen van een duurzame woning kunt u meer lenen op uw inkomen. Koopt u een huis met energielabel E, F of G? Dan kunt u niets extra lenen. Als het aan te kopen huis een energielabel C of D heeft, kunt u €5.000 extra lenen. Met een woning met een energielabel A of B gaat het om €10.000 extra. Voor een woning met het label A++++, stijgt de maximale hypotheek met zelfs €40.000 

Ook voor het aanvragen van een tweede hypotheek

De plannen hebben ook een positieve uitkomst voor eigenaren van woningen met een slecht energielabel. Het moet namelijk eenvoudiger worden om extra te lenen voor het verbeteren van de duurzaamheid van de woning. Het extra leenbedrag gaat niet ten laste van de maximale hypotheek op het inkomen. U kunt bijvoorbeeld maximaal €400.000 lenen op uw inkomen en u heeft €20.000 nodig voor het verduurzamen. Door de verruiming kunt u maximaal €420.000 lenen op uw inkomen. Het bedrag voor het verduurzamen wordt namelijk buiten beschouwing gelaten.

Extra hypotheeklasten betalen met besparing op de energierekening

Het lenen van een extra bedrag voor het verduurzamen van de woning zorgt voor extra hypotheeklasten. Door de hoge energielasten kunt u meer besparen op de energiekosten dan u betaalt aan rente en aflossing voor de extra hypotheek. Wij kunnen u niet adviseren hoe u het maximale rendement kunt halen uit iedere euro die u investeert in zonnepanelen en een warmtepomp. Daarvoor kunt u het beste terecht bij een energieadviseur.

Wij kunnen u wel helpen met het zo goed mogelijk regelen van de financiering. Wij bekijken graag samen met u wat er mogelijk is in de vorm van een tweede hypotheek. Naast het financieren van de duurzame plannen, kunt u ook gelijk uw woning verbouwen naar uw wensen.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer