fbpx
Home » Huurt u duur? Een hypotheek kan beter haalbaar worden
7
JUNI 2019
Hypotheek
Tips
door Thomas van Marle

Blog

Huurt u duur? Een hypotheek kan beter haalbaar worden

Door de kredietcrisis zijn banken gebonden aan strenge regels. Op deze manier proberen ze overkreditering van de consument te voorkomen. U kunt tegenwoordig dus minder hypotheek krijgen op uw inkomen. De bank BLG Wonen wil de huurverklaring introduceren. Huurders met een duur huurhuis moeten hierdoor een betere positie op de huizenmarkt krijgen, maar werkt de toezichthouder (het AFM) hier ook aan mee?

De huurprijzen in de vrije sector zijn de afgelopen jaren sterk opgelopen. In een grote stad een appartement vinden voor €1.000 in de maand kan al lastig worden. De huur kan eenvoudig oplopen tot maar liefst €1.500. Voor een dergelijke maandlast kunt u ook een koophuis financieren, maar dat lukt mogelijk niet omdat er nog niet voldoende financiële zekerheden zijn. In de praktijk kan het gebeuren dat een hypotheek met een maandlast van €850 niet lukt, maar een huurappartement van €1.500 per maand wel.

Is de huurverklaring van BLG Wonen een optie?

BLG Wonen is net als SNS, ASN Bank en de Regiobank een onderdeel van de Volksbank. Zij merken ook dat het lastig is voor een grote groep potentiële kopers om een huis te kopen. Ze komen met een oplossing voor een deel van het probleem, namelijk met de huurverklaring. Huurders die kunnen aantonen dat ze de hoge huurprijs al langere tijd kunnen betalen, kunnen een huurverklaring krijgen. Dit kan de weg openen naar een hypotheek.

De AFM is kritisch over het initiatief

Binnen de regels die banken opgelegd krijgen zijn er mogelijkheden om af te wijken, maar het moet goed onderbouwd gebeuren. Na het bekendmaken van de plannen van BLG Wonen om de huurverklaring in te zetten, heeft de toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) gereageerd. Alleen de huurverklaring inzetten is niet genoeg geeft het AFM aan. Met deze verklaring is onvoldoende onderbouwd dat een hypotheek toch verantwoord is voor potentiële kopers die anders niet aan een hypotheek kunnen komen. Maar de huurverklaring kan misschien wel helpen bij het onderbouwen van een te verstrekken financiering.

Is het risico van kopen groter dan bij het huren?

Een huurhuis kunt u eenvoudig weer opzeggen. Ook als de huizenprijzen sterk dalen. Toch heeft het huren grote nadelen en ook risico’s. Het grootste gevaar zijn de steeds verder stijgende huurprijzen. Jaarlijks worden er verhogingen doorgevoerd door verhuurders. Een koper van een huis kan de hypotheekrente voor een langere periode vastzetten en zo verzekerd zijn van vaste of zelfs dalende maandlasten. In de moderne hypotheek zitten ook nog eens aflossingen verwerkt. Maar bij het financieren van een koopwoning kunt u tegen een muur aanlopen, terwijl het duur huren wel mogelijk is.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Wij spreken de opties graag met u door.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer