fbpx
Home » Een huis kopen met een studieschuld?
Team VMA

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

29

Oktober 2021

Hypotheken
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Een huis kopen met een studieschuld?

Afgestudeerden met een studieschuld hebben moeite met het kopen van een huis. De schuld verzwijgen is niet verstandig en is nu ook lastiger geworden. Met toestemming van een aanvrager van een hypotheek kan de geldverstrekker een studieschuld nu opvragen bij de DUO. Wat is het effect van een dergelijke schuld op het bedrag dat u maximaal kunt lenen? Schulden worden geregistreerd bij het BKR. Als u een hypotheek aanvraagt, gaat de geldverstrekker uw gegevens opvragen bij het BKR om te achterhalen of het verstrekken van een hypotheek verantwoord is. Door schulden op uw naam kunt u minder aan hypotheek krijgen. Het benodigde hypotheekbedrag wordt mogelijk niet uitgeleend in het geval uit de gegevens bij het BKR blijkt dat er in de afgelopen jaren betalingsachterstanden zijn geweest. Studieschulden staan niet geregistreerd bij het BKR, maar via de DUO zijn deze schulden sinds kort wel op te vragen door de geldverstrekker.

Hoe was het voorheen geregeld?

Voor studieschulden gelden soepele terugbetaalregelingen, maar het terugbetalen moet wel gebeuren. Afhankelijk van wanneer de schuld is opgebouwd kan er een terugbetaalperiode gelden tot maar liefst 35 jaar. Toch willen geldverstrekkers het weten en houden ze er ook rekening mee bij het bepalen van de maximale hypotheek op uw inkomen. Geldverstrekkers vroegen in het aanvraagproces al of er studieschulden op naam stonden. Als de schuld werd verzwegen, kon de geldverstrekker dit niet controleren. Door het verzwijgen werd er in sommige gevallen een te hoge hypotheekschuld op naam gezet. Sinds kort kunnen deze schulden nu worden opgevraagd door de geldverstrekker.

Geen toestemming geven voor het opvragen van uw studieschuld

Geldverstrekkers krijgen zonder uw toestemming geen toegang tot informatie bij de DUO. Het grote verschil met voorheen is dat geldverstrekkers er nu van uit kunnen gaan dat ze toestemming krijgen. Het geven van toestemming kan een voorwaarde zijn voor het krijgen van de hypotheek. Het verzwijgen van een studieschuld is dus niet zo eenvoudig meer.

Hoeveel kunt u minder aan hypotheek krijgen door een studieschuld?

Hoe zwaar een studieschuld drukt op de maximale hypotheek op uw inkomen is sterk afhankelijk van wanneer u met de studie bent begonnen. Als de studie vóór 1 september 2015 is begonnen, valt de studieschuld onder de oude regeling. Voor deze schuld geldt een kortere terugbetaalperiode, namelijk maar 15 jaar. Hoeveel minder hypotheek u hiermee kunt krijgen is afhankelijk van meerdere factoren. Een studieschuld van €10.000 onder de oude regeling kan recht geven op een €20.000 lagere maximale hypotheek. Voor schulden onder de nieuwe regeling (na 1 september 2015) heeft de schuld een veel kleiner effect op de maximale hypotheek.

Toch een huis kopen ondanks een studieschuld

Het hebben van een studieschuld maakt het kopen van een huis niet direct onmogelijk. Door de sterk gestegen huizenprijzen is het wel lastiger geworden. Als partners met beide een studieschuld een huis kopen, zijn er ook met de hoge huizenprijzen vaak nog wel mogelijkheden. Voor een alleenstaande is het lastiger, maar laat in ieder geval uitzoeken of er toch nog mogelijkheden zijn. Wilt u advies of een berekening wat u maximaal kunt lenen? Wij zoeken het graag voor u uit.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer